Някои кухненски вещи са направени така, че да издържат завинаги, като например патинираните чугунени тигани. Други трябва да заменяте веднъж годишно. Януари е подходящ месец да направите тази подмяна.
Кухненски хавлиени кърпи и попивателни
Независимо дали подсушавате чинии, бършете ръцете си или забърсвате плотовете, кърпите в кухнята винаги събират стотици бактерии. Да, кърпите се перат, но веднъж годишно е добре да изхвърлите старите и да подменяте с нови.
Попивателните от друга страна могат да се хигиенизират в микровълновата, но и това е само временно решение. Заради това, че са постоянно мокри, в тях още по-усилено се размножават всякакви бактерии.
Дъска за рязане
Сигурно си мислите, че красиво резбованата дървена дъска е вечна? Истина е, че не е. Дори да е цяла и здрава, тя също попада в годишния списък за замяна. Въпреки че сапунът помага за дезинфекциране на дъските, острите ножове, с които режем, създават дълбоки канали в тях. Именно там се задържат бактерии. Суровото месо е един от най-честите разпространители на токсоплазмоза. За да запазите дъските си за рязане по-дълго време, използвайте отделни за сурово месо и за зеленчуци.
Пластмасови кутии за съхранение
Колко пъти сте използвали отново и отново пластмасови кутии, без да обръщате внимание на надписа - за еднократна употреба? Слагаме остатъци от храна в кутии от сладолед, масло, руска салата; в контейнери, в които ни е доставяна храна за вкъщи, или в специално купени за целта. Най-вредните неща в пластмасовите кутии са BPA, мазните остатъци и силните миризми, които трудно се премахват. Най-добрият избор са стъклените кутии с плътни капаци. Малко по-тежки са, но за сметка на това безопасни за здравето, трудно се надраскват, дори след по-продължителна употреба, не се пропиват с мазнини и по-трудно задържат остатъци от храните.
Ренде
Сигурно си имате любимо, което ви е удобно на ръцете и се справя добре с настъргването на плодове и зеленчуци. Но ако го използвате активно, е съвсем възможно бръсначите му да се се затъпили и да не можете да използвате този уред на максимум. Смяната на този уред е в зависимост от честотата, с която го ползвате. Рендетата, които не стържат достатъчно добре, не само ще ви отнемат по-дълго време при готвене, но и има опасност да нараните кожата и пръстите си, заради по-силния натиск, който се упражнява.
Ножове
Остротата е важна, освен за рендетата, и за ножовете. Ако сте купили скъпи ножове, разбира се, просто може да ги наточите. По-евтините ножове е добре да се подменят, защото точилото не винаги е добро решение за тях.