Ароматът, топлината и енергията, които кафето дава, са една неповторима комбинация и това го превръща в любимата напитка на милиони хора по света. Закуската в леглото за изненада на любимия няма да е толкова ароматна, ако не включва чаша топло кафе, нали? Можете да му се наслаждавате горчиво, сладко, топло или студено. Ще ви предложим пет рецепти, в които е важно да добавите зрънце кафе, точно толкова, колкото то е необходимо за вашите студени зимни сутрини. 

1. Фъдж с кафе и щипка чили

Фъджът е истинска класика при десертите и е едно от най-обичаните сладки изкушения на всички времена. Вижте как можете да го направите още по-вкусен.

Какво ви е необходимо: 

1 и 1/2 лъжички разтворимо кафе 
160 г масло
4 яйца
1 блокче горчив шоколад
3/4 блокче десертен шоколад
1 и 1/4 чаши захар
щипка сол
1 лъжичка ванилова есенция
щипка чили
1 и 1/2 чаши мялко
1/2 чаша ликьор с вкус на кафе

Как да го направите:  Първо разтопете на водна баня маслото и шоколада. Към сместа добавете щипка чили и я охладете хубаво. После разбийте яйцата в отделна купичка, като към тях добавите ванилия и захар. Тук идва моментът за кафето - разтворете го в една лъжичка топла вода и го добавете към сместа с яйцата, заедно с половин чашка ликьор. Сипете бавно брашното в купата и добавете щипка сол. Разбъркайте хубаво цялата смес и добавете вече охладеното пикантно шоколадово масло. Печете сладкиша на 180 градуса за около 25-30 минути. Използвайте хартия за печене и имайте предвид, че фъджът трябва да бъде малко по-течен в центъра. 

Предлага ме ви да опитате и тази класическа рецепта за шоколадов фъдж:

2. Кекс с кафе и орехи

Често това е любимият сладкиш на бабите и най-вече на внуците. Кафето и орехите го правят изключително привлекателен и вкусен. 

Какво ви е необходимо:
2 лъжички разтворимо кафе
175 г захар
65 г накълцани орехи
3 яйца
75 г масло
175 г брашно
1 лъжичка бакпулвер

За крема: 
отново 2 лъжички разтворимо кафе
кубче масло
400 г пудра захар
60 г накълцани орехи
1 лъжичка орехов ликьор

Как да го направите: Започнете с тестото и разбийте маслото със захарта на пухкава смес. Разбийте и яйцата и бавно ги добавете към маслената смес. Добавете брашното и бакпулвера към сместа. Разтворете кафето в лъжичка вода и го добавете към тестото, след това пуснете и накълцаните орехи вътре. Тестото трябва да се раздели на два блата, които да се изпекат. Следващата стъпка е кремът - отново разбивате масло със захар. Добавяте към масления крем разтворено кафе в лъжичка вода, малко ликьор и орехи. Третата стъпка е и финалната - намажете изпечените блатове с крема, но проверете дали са изстудени преди това. Оставете си част от крема, за да намажете сладкиша и отвън. Всичко това би трябвало да ви отнеме около час, а за украса ви препоръчваме да използвате зърна кафе и парченца шоколад. 

Ето и един орехов кейк, който е няколко идеи по-здравословен и лек от нашето предложение: 

3. Плодова напитка с кафе и мляко

Не звучи привлекателно, но всъщност е истинско изкушение. Само си представете комбинация от горски плодове и кафе - свежест и аромат в едно. А най-хубавото е, че цялата тази глезотийка ще ви отнеме максимум 10 минутки.

Какво ви е необходимо:
2 лъжички разтворимо кафе 
половин чаша вода
2 лъжички сироп от горски плодове
2 лъжички замразени горски плодове
1/3 чаша мляко
листенца мента

Как да го направите: Разбира се, първо започвате с приготвянето на кафето, но се предполага, че имате опит с това, щом четете. Загрейте млякото и смесете половината от него с готовото кафе и горските плодове. Разбийте сместа с блендер. Останалото мляко разбийте на пяна с миксер за фрапе, а ако искате пяната да е цветна, може да добавите няколко капки плодов сироп към нея (например ягода). Вземете плътна чаша и на дъното сипете сироп от горски плодове, след което бавно и внимателно изсипете блендираната кафена смес. Завършете с красивата млечна пяна и листенца мента. Поздравления, вече сте истински бариста!

А, ако искате да поднесете малко любов с чашата кафе, то вижте тази рецепта, която включва няколко фини сърчица в кафето:

 4. Кафе пудинг с тиквен сос

Пудингът има страшно много приятели, а тези които умеят да го правят - двойно повече. Той е бърз, лесен и вкусен, а това го превръща в перфектния десерт за всяка домакиня. Но защо да правим нещо толкова банално като шоколадов пудинг (макар и да не отричаме вкусовите му качества), след като си имаме разтворимо кафе на рафта? 

Какво ви е необходимо:
3 лъжички кафе
3/4 чаша вода
2 лъжички захар
2 лъжички брашно
щипка сол
1 жълтък 
бита сметана 

За сиропа от тиква:
100 г тиквено пюре
лъжичка мед
100 мл мляко
канела

Как да го направите: Отново започваме с най-важното - правите силно кафе, но вместо да го пиете, го сипвате в тенджерка и го разбърквате заедно със захарта, брашното и солта. Варите сместа на умерена температура, като не спирате да я бъркате, докато не се сгъсти и започне да образува малки балончета. Когато това се случи, намалете градусите на котлона до минимум и оставете да се довари за още около две минутки.  След това свалете тенджерата от печката и добавете хубаво разбит жълтък към сместа, като постоянно разбърквате. Кипнете отново сместа и й добавете половинка ванилов екстракт, за да не е прекалено силен ароматът на пудинга ви. Оставете пудинга да се охлади и направете тиквения си сироп, като сложите всички съставки в блендера и ги разбиете. Украсете пудинга с бита сметана и полейте отгоре с тиквения сос. 

Ето и една идея за по-здравословен пудинг, макар и без кафе:

5. Топла напитка с кафе, маскарпоне и шоколад 

Една наистина приятна комбинация, в която добавяте и топка сладолед, без да я превръщате в лятно разхладителна напитка. Бихме казали, че това е зимното фрапе, но е далеч по-вкусно и по-ароматно. 

Какво ви е необходимо: 
3 лъжички разтворимо кафе
1/2 чаша мляко
8 лъжички сирене маскарпоне
1/2 блокче горчив шоколад
1/2 бял шоколад
топка сладолед 
карамелизирана захар

Как да го направите: Този път не започвате  с кафето, а с шоколада, като го разтапяте на водна баня - нека белият и горчивият вкус са в отделни съдове. Към всеки от тях добавете по 4 лъжички маскарпоне и разбъркайте хубаво. Вземете чаша и на дъното й сипете първо един тъмен слой шоколад, а после един по-светъл. Разтворете кафето в чаша с горещо мляко, добавете му захар на вкус и изсипете в чашата с шоколада. За капак сложете топка сладолед с вкус по избор и сте готови. Можете да карамелизираnaта малко захар и да полеете с капки сладоледа, но ще стане доста по-сладичко.