Сиренето е неизменна част от трапезата на българина. Влиза в състава на толкова много ястия - от закуски, през вълшебни сочни салати, до основни ястия и леки десерти.

В света на сирената обаче разнообразието е огромно - бяло, жълто, синьо, зелено, прясно, зряло, с ядки, маслини, сушени плодове, престояло във вино, и т.н. Всеки вкус и всяко блюдо може да бъде предизвикано и направено още по-вкусно като експериментирате с различните видове. 

Предлагаме ви 5 топ рецепти с различни сирена. 

1. Мариновани топчета от бяло сирене с подправки и зехтин
По традиция, в България бялото саламурено сирене се приготвя от краве, овче или козе мляко, което се подсирва (заквасва), а за дълготрайност се съхранява в саламура.

Приготвяне:
Натрошете 300 г бяло сирене. Смесете го със ситно стрита мащерка. Нарежете по една китка босилек и магданоз на ситно. Между стените на буркана и сиренето сложете още няколко свежи стръка магданоз, мащерка, розмарин и босилек, добавете зърна черен и розов пипер. За пикантен вкус може да добавите и малка люта чушка. Напълнете буркана със зехтин така, че да покрие сиренето. Затворете добре, разклатете го няколко пъти и го оставете на хладно място за няколко дни.

Снимка: iStock

2. Препечена чабата с фонтина и шунка

Фонтина е сирене от пълномаслено краве мляко с тънка кора и мека сърцевина в жълтеникав цвят. Вкусът му е маслен, със силен послевкус на свежа трева и билки, от пасището на кравите. 

Приготвяне:

Нарежете 300 г печени белени червени чушки. Смесете с пакет една накъсана салата и добавете 2 с. л. зехтин, 2 с. л. лимонов сок, 3 ситно нарязани скилидки чесън и малка връзка магданоз. Посолете на вкус и разбъркайте леко. Нарежете 250 г сирене фонтина и го подредете върху дебели филии на препечена чабата. Добавете 200 г тънко нарязана шунка върху хляба и гарнирайте салатата с пикантен дресинг.


3. Макарони с пармезан и тиквички

Цялото име на пармезана е Пармиджано-Реджано (ит. Parmigiano-Reggiano), наречено на региона, в които се произвежда основно - Емилия-Романя, между градовете Парма и Реджио Емилия. То е твърдо и  лесно се топи в устата. По естествен път е богато на "петия вкус" - умами. 

Приготвяне:
Сварете 400 г макарони, след което ги отцедете. В голям тиган загрейте 2 с. л. зехтин, 1 ситно нарязана глава червен лук и запържете за около 3 минути. Добавете 4 настъргани на едро тиквички и 2 счукани скилидки чесън. Задушете на умерен огън за 2 минути и добавете макароните. Разбъркайте внимателно, сипете 150 г квасена сметана. Сервирайте порциите, поръсени с 50 г пармезан. 

4. Салата със сирене фета и нахут

Фета (на гръцки: φέτα) е вид саламурено сирене, което традиционно се произвежда в Гърция. Прави се основно от овче мляко. Маслено, с лека, зърнеста структура. 

Приготвяне:
Нарежете 250 г фета сирене на едри кубчета. Сложете ги в купа и поръсете с ½ ч.л. риган, няколко щипки прясно смлян черен пипер и 1 щипка лют червен пипер. Поръсете с 1 с.л. лимонов сок и 3 с.л. зехтин. Размесете внимателно и оставете настрани.
Отцедете 400 г консерва нахут и го изсипете в купата. Добавете 100 г меки сушени домати и 75 г кресон. 

5. Английски топъл сандвич
Чедърът се от краве мляко, а консистенцията му е твърда и наситена. Меко е, а вкусът му варира според зреенето от лек с нюанси до силен и остър.

Настържете 250 г чедър в средно голяма тенджера с незалепващо покритие. Добавете 10 г краве масло, 1 ч.л. горчица, смлян черен пипер, 4 с.л. бира или 4 с.л. прясно мляко. Сложете на слаб огън и бъркайте, докато сместа стане гладка и гъста. Загребете от сместа с лъжица и разпределете върху големи филии препечен хляб. Запечете във фурната, докато се зачервят. Сервирайте с печени на грил гъби и зелена салата.