Домашното сладко е истинско богатство за всеки дом. Слънце, плод и сладост се събират в едно мъничко бурканче, за да подслаждат душите ни по всяко време на годината. Предлагаме ви 3 рецепти с домашно сладко - правят се лесно, вкусни са, ухаят на дом и уют. 

Звезден сладкиш с боровинково сладко

Продукти:

За тестото:
2 ½  ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
1 яйце
225 г масло

За плънката:
1 1/2  ч.ч. сладко от боровинки
1 ч.л. лимонов сок
1-2 ч.л. нишесте

Приготвяне:

Нарежете на кубчета студеното масло. Разбъркайте го с брашно, докато се получат трохи. Добавете яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и замесете тестото. Оставете в хладилник за ½ час. Разделете тестото на две неравни части. По-голямата разточете и сложете във форма с диаметър 23 см. Надупчете с вилица.

Разточете по-малката част и с помощта на формички за сладки изрежете звездички от тестото. Намажете основата със сладко от боровинки, напръскайте с лимонов сок и поръсете с нишесте. Отгоре наредете звездичките от тесто.

Печете в загрята до 180 градуса фурна до златисто. След изваждане от фурната оставете да изстине. Оставете сладкиша да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.

Снимка: iStock

Минипайчета със сладко от ябълки

Продукти:

2 ½ ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
220 г масло
½ ч.л. сол
½ ч.ч. студена вода
1 яйце
1 с.л. вода
захар за поръсване

За плънката:
1 бурканче домашно сладко от ябълки
щипка канела
1 ч.л. кора от портокал

Приготвяне:

Нарежете маслото на кубчета и го смесете с брашното, солта и захарта в дълбока купа.Добавете ¼ ч.ч. от студената вода и продължете разбъркването. Сложете и другата част от водата. Размесете и оформете тестото на ръка. Завийте го с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.

Към сладкото от ябълки добавете портокаловата кора и канелата. Загрейте фурната на 220 градуса. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кора. Изрежете кръгчета и подредете половината от тях в тава, застлана с хартия за печене.

Разбийте яйцето, добавете 1 с.л. вода. Намажете тестото по края, сложете от ябълковата плънка  по средата и покрийте с друго парче тесто. Направете малки прорези отгоре с остър нож и притиснете по края, така че пайовете да се затворят добре. Намажете ги отгоре с яйце и ги поръсете със захар. Сложете във фурната и печете около 15 минути.

Снимка: iStock

Сладки със смокинова изненада

Продукти:

За тестото

1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
½ ч.ч. масло
брашно
пудра захар за поръсване

За плънката

500-600 г сладко от смокини
пудра захар

Приготвяне:

Смесете изброените съставки за тестото. Оставете го на топло да бухне. С ръка накиснете парченца от него и във всяко едно завийте по една едра смокиня от домашното сладко. В сърцевината на всяка смокиня по желание може да добавите по 1 с.л. крем сирене.

Сладките печете за 12 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Поръсете ги с пудра захар, докато са още топли.

Снимка: iStock