Домашното сладко е истинско богатство за всеки дом. Слънце, плод и сладост се събират в едно мъничко бурканче, за да подслаждат душите ни по всяко време на годината. Предлагаме ви 3 рецепти с домашно сладко - правят се лесно, вкусни са, ухаят на дом и уют.
Звезден сладкиш с боровинково сладко
Продукти:
За тестото:
2 ½ ч.ч. брашно
½ ч.л. сол
1 яйце
225 г масло
За плънката:
1 1/2 ч.ч. сладко от боровинки
1 ч.л. лимонов сок
1-2 ч.л. нишесте
Приготвяне:
Нарежете на кубчета студеното масло. Разбъркайте го с брашно, докато се получат трохи. Добавете яйцето и около ½ ч.ч. студена вода и замесете тестото. Оставете в хладилник за ½ час. Разделете тестото на две неравни части. По-голямата разточете и сложете във форма с диаметър 23 см. Надупчете с вилица.
Разточете по-малката част и с помощта на формички за сладки изрежете звездички от тестото. Намажете основата със сладко от боровинки, напръскайте с лимонов сок и поръсете с нишесте. Отгоре наредете звездичките от тесто.
Печете в загрята до 180 градуса фурна до златисто. След изваждане от фурната оставете да изстине. Оставете сладкиша да престои няколко часа преди нарязване, за да не се разтече плънката.
Минипайчета със сладко от ябълки
Продукти:
2 ½ ч.ч. брашно
2 ч.л. захар
220 г масло
½ ч.л. сол
½ ч.ч. студена вода
1 яйце
1 с.л. вода
захар за поръсване
За плънката:
1 бурканче домашно сладко от ябълки
щипка канела
1 ч.л. кора от портокал
Приготвяне:
Нарежете маслото на кубчета и го смесете с брашното, солта и захарта в дълбока купа.Добавете ¼ ч.ч. от студената вода и продължете разбъркването. Сложете и другата част от водата. Размесете и оформете тестото на ръка. Завийте го с прозрачно фолио и го сложете в хладилника за 30 минути.
Към сладкото от ябълки добавете портокаловата кора и канелата. Загрейте фурната на 220 градуса. Извадете тестото от хладилника и го разточете на кора. Изрежете кръгчета и подредете половината от тях в тава, застлана с хартия за печене.
Разбийте яйцето, добавете 1 с.л. вода. Намажете тестото по края, сложете от ябълковата плънка по средата и покрийте с друго парче тесто. Направете малки прорези отгоре с остър нож и притиснете по края, така че пайовете да се затворят добре. Намажете ги отгоре с яйце и ги поръсете със захар. Сложете във фурната и печете около 15 минути.
Сладки със смокинова изненада
Продукти:
За тестото
1 ч.ч. прясно мляко
2 яйца
½ ч.ч. масло
брашно
пудра захар за поръсване
За плънката
500-600 г сладко от смокини
пудра захар
Приготвяне:
Смесете изброените съставки за тестото. Оставете го на топло да бухне. С ръка накиснете парченца от него и във всяко едно завийте по една едра смокиня от домашното сладко. В сърцевината на всяка смокиня по желание може да добавите по 1 с.л. крем сирене.
Сладките печете за 12 минути в предварително загрята на 160 градуса фурна. Поръсете ги с пудра захар, докато са още топли.