Ако пазарувате от магазини с качествени стоки и приготвите тези хлябове в домашни условия, здравословните им качества ще са гарантирани. Съставките на всяка една рецепта са за форма около с дължина 26-30 см.

Картофен хляб със слънчогледови семки

Продукти:

250 г картофи
1 ч.л. сол
2 с.л. слънчогледово олио
300 г пълнозърнесто брашно
100 г фини овесени ядки
100 г едри овесени ядки
42 г мая
150 г слънчогледови семки
мазнина за формата

Приготвяне:

Обелете и измийте картофите. Сварете ги в подсолена вода. Пасирайте, докато се получи гладко пюре, като на тънка струя добавите олиото. Сместа се разбърква добре и се оставя да изстине напълно. Пюрето се слага в дълбока купа и се разбърква с брашното и овесените ядки.
Маята се разтваря в хладка вода. Сипва се при останалите продукти и се омесва на ръка илис миксер. Покрива се с кърпа и се оставя 20 минути на топло да втаса. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. 

Тестото се меси върху поръсената с брашно работна повърхност, като към него се добавят и слънчогледовите семки. Слага се във формата, покрива се с кърпа и се оставя 15 минути да втаса. Намазва се с вода и отгоре се поръсват останалите слънчогледови семки. Хлябът се пече на най-ниското ниво на фурната в продължение на 1 час. Изважда се и се оставя да постои във формата 20 минути преди да бъде изваден.

Снимка: Thinkstock

Безглутенов хляб

Продукти:

200 г оризово брашно
200 г картофено брашно
100 г соево брашно
1 ч.л. сол
1 пакетче суха мая
1 ½ ч.л. мед
1 ч.л. зехтин
1 ч.л. сода бикарбонат
2 ч.л. лимонтузу
мазнина за формата

Приготвяне:

Оризовото, картофеното и соевото брашно се смесват в купа, като от сместа се заделя около ¼. Солта и маята се добавят към останалата част. В средата се прави кладенче. Медът, зехтинът и 400 мл хладка вода се изсипват в кладенчето. Всичко се разбива с миксер на гладко гъсто тесто. То се слага в купи, които се покриват с фолио за съхранение на продукти и тестото се оставя 30 минути на топло да втаса.

Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Формата се намазва с олио или масло. Содата и лимонтузуто се слагат в заделената смес с брашното. Всичко се разбърква с тестото с мая до получаването на пяна. Тестото се пълни във формата. Хлябът се пече 25-30 минути в предварително загрята фурна до златистожълто. Оставя се върху решетка да се охлади.

Снимка: Thinkstock

Плодов хляб

Продукти:
400 г пшенично брашно 
½ ч.л. сол
настъргана кора на ½ лимон
1 пакетче суха мая
по 80 г сушени кайсии, круши, сини сливи и смокини (или според предпочитанията ви)
40 г бадеми, лешници или орехи

Приготвяне:
Брашното, солта, лимоновата кора и маята се размесват в голяма купа. Сушените плодове и лешниците или орехите се счукват на едро. Добавят се към сместа с 250 мл топла вода. Всичко се меси с миксера до получаването на лепкаво тесто. Меси се интензивно с ръце и се бие върху поръсената с брашно работна повърхност, докато стане еластично и престане да лепне.

Слага се в купа, покрива се с кърпа и се оставя 1 ½ - 2 часа на топло да втаса, докато удвои обема си. Тестото се омесва добре и се оформя на топка.

Взема се тава и се застила с хартия за печене. Вътре се слага тестото и се покрива с влажна кърпа. Оставя се 1 час да втаса, докато бухне и удвои обема си. Фурната се загрява предварително на 200 градуса. Хлябът се пече 30-40 минути. Ако потъмнее прекалено, се покрива с алуминиево фолио. Плодовият хляб се слага върху решетка да се охлади.