В 18 часа и 54 минути днес, 21 юни, ще настъпи астрономическото лято. Днес е и най-дългият ден в годината. Таратор, сладолед, бира и диня - не са ли това храните и напитките, които консумираме най-често през лятото? 

Снимка: Росица Николова

Според Речника на българския език от Найден Геров "таратор" е дума, заета от турски език, със значение - „Сочиво, студена чорба от краставици, чеснов лук, орехи и оцет; тлъченица“. Според други източници произходът на думата „таратор“ е персийско-турски. Макар да го приемаме като традиционно българско ястие, негови разновидности се срещат и в кухнята на повечето ни съседки на Балканите. Най-близкият вариант на таратора, който може да опитате в Гърция е салатата дзадзики; в Турция това е джаджък; в Иран приготвят студена супа с джоджен, вместо копър и стафиди, вместо орехи.

Снимка: Росица Николова

Предлагаме ви 5 таратора, за да имате вкусно и разнообразно лято.  

Розов с репички

Таратор с мастика


Таратор с нахут


Разредител за ракия

Освен тях може да приготвите таратора с газирана вода, за да има още по-освежаващ вкус или с кубчета лед - за да сте сигурни, че е перфектно охладен; с печени лешници, вместо с орехи, с кефир, вместо с кисело мляко, с ментови листа. Може и да го сгъстите с желатин или агар-агар, да го изсипете във формичка и след това да го ядете с вилица

Снимка: Росица Николова

Вариант е да нарежете зеленчуците на ситно, да добавите кълнове - люцерна, кресон или тученица, и кисело мляко върху тях, а после всеки сам да си сипва толкова вода, колкото би искал да е гъстотата на таратора му. 

Снимка: Росица Николова

Поднася се в паничка, дълбока чиния, чаша или стъклен буркан.