Знаете ли, че може да пътувате около света, без да носите тежки раници и да ставате рано за закъсняващи полети? Просто ще пътуват сетивата ви. Тези пет удивителни торти са едни от най-известните в света на кулинарията. Те идват от различни кътчета на света и представят традиционни за там вкусове - Филипините, Уругвай, Австрия, Бразилия и Египет. светът е голям и торти дебнат отвсякъде, затова във втората част на статията ще представим и останалите 5 популярни вкуса.
Makapuno от Филипините - лилава торта с кокос
Това е красива торта с наситен лилав цвят, която е известна във Филипините. Приготвя се с лилави картофи, които се настъргват в тестото. те придават както характерния вкус, така и цвета. Картофите се настъргват на ситно ренде, сурови - само така запазват наситеното си лилаво. Кремът,който се слага между блатовете и отгоре, също е лилав.
Макапуно са вид кокосови орехи, които са изключително големи като размер. Тортата се поръсва с прясно настърган орех в средата.
Postre chaja от Уругвай - ванилова торта с меренг и праскови
Тази торта няма как да забравите, защото има уникална украса - натрошени целувки. Парченцата се залепват по стените на тортата и на горната й част. В средата пък се слагат парчета праскови от консерва. те са нарязани на много тънко и се застъпват, така че образуват цвете, което приличана роза.
Добуш - Австрия и Унгария все още спорят чия е - с лешников крокан
Торта "Добуш" е най-известната от петте и в България. Тортата се украсява с триъгълници от карамел. Всяко парче има по един. Предварително приготвения крокан с лешници и едра сол пък се стривана трохи, които се посипват в ъгълчетата на тортата.
Bolo de cenoura от Бразилия - с моркови
Моркови, яйца и брашно - това са основните съставки на тази бразилска прелест. Тестото е с наситен жълто-оранжев цвят. Полива се с богат шоколадов сос, с който кореспондира добре както вкусово, така и цветово.
Basbousa от Египет - с ядливи рози и шамфастък
Характерен за тази торта е захарният сироп, с който обилно се напояват блатовете. Прави се от мед, розова вода и портокалови кори. Тестото се приготвя с брашно от твърда пшеница, с което се прави прясната паста. Напояват се обилно със сиропа, така че да станат много меки. Отгоре се поръсват със счукани шамфастъци и пресни кокосови стърготини. Тортата се украсява със захаросани листенца от роза.