В яденето на сланина може да има толкова изтънченост и финес, колкото в похапването на омари в Бъкингамския дворец. Всичко зависи от начина, по който се поднася, и от ястието, от което е част като основен или допълнителен продукт. Представяме ви селекция от 10 такива. Кой казва, че сланина се яде само на село, потропвайки с галоши на двора?

1. Наденички с картофено пюре и препържена сланина във фуния от хляб

Снимка: Istock.com


Сланината се нарязва на тънки и малки парченца и леко се препържва в сух тиган. Оставя се върху кухненска хартия и се поръсва със сол. Наденичките се поставят във вряла вода за 1-2 минути. Завиват се в арабска питка (хлебче за дюнер), заедно с кисели краставички, нарязани по дължина на тънко, картофено пюре, горчица и кетчуп. Сланината се поръсва отгоре.

2. Испански сладкиш със сланина  

Испански сладкиш със сланина
Снимка: Istock.com



Това е типичен десерт за Навара, Испания. Тестото му е сходно с това на добре познатите ни масленки, които се приготвят със свинска мас, но тук се използва сланина, нарязана на дребни парчета. Останалите продукти са яйца, брашно и захар.

3. Пикантно, още по-пикантно... 

Сланина с уасаби
Снимка: Istock.com

Нали не мислите, че сланината е нещо, което се консумират само и единствено в България? В Япония й добавят уасаби. Така не само се получава с атрактивен външен вид - на зелени ивици, но е и доста пикантна.

4. Плато с филета, луканки и сланина

 

Плато с луканки, филета и сланина
Снимка: Istock.com

Интересно е, че на много хора дори не им хрумва да добавят и сланина към платата с различни видове меса. А тънко нарязаната, предварително паприкована сланина не само има място върху голямата дървена дъска с мезета, но и ще ви предпази, за да не прекалите с алкохола. 

5. Картофена крем супа с пръжки 

Картофена крем супа с пръжки
Снимка: Istock.com

Когато сланината се пържи дълго време, така че от нея да се отдели мазнината, се получават т. нар. пръжки. Може да ги използвате, вместо крутони в зеленчукови крем супи. Освен че овкусяват супите, те придават и допълнителна плътност. Пръжките са хрупкави, което е още една текстура, освен кадифения и лек вкус на самата супа.

6. Крокети с пълнеж от пръжки

Крокети с пръжки фу фу
Снимка: Istock.com

В Западна Африка наричат това ястие фуфу или футу
. В някои части на Куба пък е известно като мачукило, а в Пуерто Рико го наричат мофонго. За основа се варят различни зеленчуци, сред които и картофи. След това се намачкават, за да станат на пюре. Добавя се ситно нарязан чесън и други подправки. Пълнят се с пръжки или с козе сирене. И в двата варианта са предпочитана храна за ядене с пръсти, без да се използват прибори. 

Разгледайте и останалите ни предложения в галерията - българско суши, банош със сирене, бекон, гъби и сланина, хрупкав хляб със сланина, и др .