Ако вече сте изгледали първата доза кулинарни филми, които ви предложихме, може би  сте гладни за още. Горещите нови 5 - накълцани на ситно, леко сотирани и с пикантни подправки. 

6. Момичето рамен (The Ramen Girl, 2008)

Аби (Британи Мърфи) отива в Токио при мъжа, в който е влюбена, но връзката се разпада. Въпреки това тя решава да остане в космополитния град. Заплетена в надежда и очакване, нещастна и самотна, намира своята утеха при главния майстор готвач Маезуми и неговата съпруга Рейко. Харесала вкуса на неговите супи, Аби иска да се научи да ги приготвя. Желанието и настойчивостта й успяват да отворят пред очите и небцето й истинската философия на приготвянето на традиционната японска супа.

Големите очи на Британи Мърфи сякаш са събрали цялото женско любопитство. А от екрана почти ухае на пикантни подправки и кимчи. Всъщност по-голямата идея, която стои зад паничката супа, е, че всичко се получава само тогава, когато влагаш нужната страст в него.

Какво да хапвате, докато гледате: супа – класическа пилешка, китайска с нудъли или суши. 7. Повелителката на подправките (The Mistress of Spices, 2005)

Тило е отгледана от Първата майка в духа на традиционен култ към подправките. Специално обучение, през което минават някои момичета в Индия. Тя става Господарката на подправките и е изпратена в Сан Франциско с мисия да следва три основни правила: да помага на клиентите да осъществят желанията си с помощта на подправките, но никога нейните; никога да не излиза от магазина и никога да не бъде докосвана по кожата. Много забрави, нали? А както знаем, забраните обикновено са, за да бъдат нарушавани. Така се случва и с нея. Голямо й привличане към американски архитект Дъг я кара да наруши обещанията си, но не след дълго настъпва отмъщението на подправките.

Един очарователен филм, от който може да научите за тайното влияние на треви и прахове. Защото те в никакъв случай не са просто цветни консистенции в бурканчета.

Какво да хапвате, докато гледате: печен слънчоглед, овкусен с хималайска сол и шафран.

3. Яж, моли се и обичай (Eat Pray Love, 2010)

Лиз Гилбърт (Джулия Робъртс) тръгва на пътешествие по света, с цел да преоткрие истинско си аз. След тежък развод тя решава да си вземе едногодишен отпуск и да тръгне по света, за да промени живота си. Съдбата и пътническата й карта я отвеждат на много красиви и екзотични места. Така тя успява да открие удоволствието от храненето в Италия, силата на молитвата в Индия, a съвсем неочаквано открива и това, което истински търси – баланс, вътрешна хармония и любов в Бали.

Какво да хапвате
, докато гледате: топъл хляб с мед.

4. Любов и лимони (Love and Lemons, 2013)

Този филм е филм десерт – сладък, закачлив и лек. Агнес има прекрасна работа, която обича, като готвачка, в луксозен ресторант. Има и мъж до себе си, когото обича. Но съдбата й поднася нещо изненадващо – в един и същи ден тя е уволнена и изоставена от приятеля си. Опитвайки се да се вдигне на крака, тя залага всичките спестявания на родителите си, за да открие свой собствен ресторант. Но не всичко тръгва по мед и масло, колкото и да е сладка физиономията на Ракел Вормлондер в главната роля.

За да получи добри отзиви за своя ресторант, Агнес ще трябва да омае сприхави си съсед Давид, който всъщност се оказва взискателен кулинарен критик. Никога не знаеш какво имаш насреща и какво те очаква – това, в общи линии, е посланието на филма. Уж гледаш само кашкавал и масло в хладилника, а с тях стават такива хубави принцеси. Изненада!

Какво да хапвате, докато гледате:
пийте една „Маргарита”.

5. Кухнята на любовта

Роб Хейли е готвач и ресторантьор в Лондон. Скръбта му е силна и дълбока, когато губи съпругата си. Неговият приятел - телевизионен готвач, го окуражава да промени живота си, така, както подправките променят вкуса на ястието. Роб превръща една част от пъб в гурме ресторант. Храната му е забелязана от Кейт Темпълтън - американски критик на храната. Скоро книгата с рецепти, която започват заедно да пишат, всъщност е историята на тяхната любов. Така и сърцата, и стомасите им са пълни.

Какво да хапвате, докато гледате: плато със сирена и червено вино.