Човек дори и добре да живее, рано или късно отива на Българското Черноморие. Може би защото вече е обиколил и трите ръкава в Гърция и е разбрал, че от родината по-хубаво няма; или защото е открил много добра оферта за хотел на all inclusive в Китен; или пък защото Деси ще е с кабриото, а Гошо с плетената дамаджана сливова и се очертава всички да са доволни, заети и щастливи. Тръгнете ли към морето – сигурни са 3 неща. Първо – топло ще е и ще ви мързи! Второ – добре е да отделите място за различни храни. В броя за юли на списание BILLA "Кулинариум"* има талони за отстъпка за над 30 лв., така че ще спестите пари. Сочните плодове и зеленчуци са храните, които най-много отиват на лятото. Трето – ако не го направите, после с големи букви ще ви напишем – „НИЕ НАЛИ ВИ КАЗАХМЕ!“

„Тоооопла царевицаааА!“

През лятото царевицата може пълноценно да замести обедното или вечерното хранене. А и я има навсякъде. Царевицата е лесно достъпна на плажа. Огромната термо кутия обикновено "броди" от единия до другия край на пясъка, носена от двама загорели мъже, провикващи се „Тоооопла царевицаааА!“. То дърво и камък се пука, няма как да не е топла! В парка я продават мили лелички в чашки и питат – „Със сол, с маргарин или с пармезан?“ Предпочитаме я чиста! Кочани с царевица се пекат на поогънати ламарини дори на тротоарите в столицата. Пекат се и жълтите павета, и руините от древна Сердика и фотоапаратите на китайските туристи се напичат дори. Но печената царевицата просто е най-вкусна! 

Снимка: iStock

„Дини  - едри като Ким Кардашиян, сладки като Меган Маркъл“

Бабите на село правят съвсем друго наричане, когато садят дините на бостана. Но това е защото нямат Instagram, за да видят дупето и гърдите на Мис Уест. Иначе щяха да имат друга представа за заобленост, сладост и сочност. Хората, които често ядат дини, обикновено са зодия Водолей, Близнаци или Телец. Просто защото това са най-големите чревоугодници в зодиака и виждайки сочното червено, няма как да й устоят. Кой не яде диня често? Дева и Риби. Те са прекалено големи чистофайници, за да си позволят сок от диня да им потече по лактите и малки черни семчици да им заседнат между зъбите. Дините от българските градини обаче са вкусни и си заслужават всяка хапка, независими в кой дом се намира Луната и наближава ли ретрограден Меркурий. А кои са любимците от българските градини, може да научите на стр. 14 в бр. 11 на BILLA "Кулинариум".

Свеж детокс - коктейл от краставица и йогурт. Аха - таратор, значи!

Краставиците са истинският вкус на лятото - свежи, хрупкави, сочни. Едновременно засищат и разхлаждат. Не изхвърляйте обелките им. Направете си маска с тях. Краставицата съдържа 95% вода, което я прави идеална за хидратиране на кожата, леко пресушена от иначе приятните слънчеви лъчи. 

Праскови

Знаете ли, че в античността лекарите са смятали, че прасковата е отровна? Мъдрите, дългобради умове в Древен Китай пък я приемали за плод, носещ безсмъртие. Прасковата е една от храните, които идеално отиват на лятото, защото са най-сладки и сочни през август, макар да се берат чак до октомври. В този смисъл препоръчваме да загърбите антиките, да гледате в бъдещето, да сте здрави и със сок от праскови по пръстите. 

Колкото и храни да ви изброим, които отиват на лятото, истината е, че и лятото си отива. И то бързо. Затова - грабвайте раниците, пълнете ги с плодове и зеленчуци, вземете си списание BILLA "Кулинариум", за да прочетете хубави рецепти и други свежи статии, и тръгвайте към морето!

BILLA "Кулинариум"* е най-тиражираното и най-продаваното кулинарно издание за уникален брой към края на 2017 г. по данни на BluePoint от януари 2018 г.