Созопол е едно от местата в България, където Никулден се отбелязва с особена почит. Светецът е покровител на рибарите, поради което всяка година в морския град на този ден се събират много хора. Но това не е единствената причина. Тържествата тук датират от древни времена и защото градът е основан от хора, дошли по море и останали завинаги свързани със Созопол.

Снимка: Сю-Ан ПакеСвета литургия, панахида, водосвет, литийно шествие и тържествено излизане на рибарските лодки в морето - това са само част от ритуалите, извършени тук и тази година на празника на рибарите. 

Отец Иван от храма „Свети Георги Победоносец" освети рибарските кораби, които по традиция се отправят в открито море, където се хвърлят венци. 

Рибарите са единодушни, че тази година е една от най-лошите за риболова от много време насам. Някои от тях казват, че това може да е знамение на св. Никола да ценят и пазят това, което имат – богатството на морето. Изгревът над Созопол обаче обещава друго - злато, красота и цвят. 

Снимка: Сю-Ан Паке

Може би затова рибарите все пак са весели. Защото всеки слънчев лъч, също като всяка вълна, е предвестник на нещо ново. А всяко ново се надяваме да е и по-хубаво. 

Снимка: Сю-Ан Паке