На 6 декември по традиция отбелязваме Никулден. Празникът почита свети Никола и имен ден празнуват всички, които носят неговото име и производни. 

Именици

Никол е в топ 3 на предпочитаните имена за момичета за 2018 г., по данни на НСИ. Преди 10 години името е било по-назад в класацията, а именно на 5-о място. За 2018 година Никола и Николай заемат съответно 5-о и 11-о място в класацията на предпочитаните имена при момчетата. В сравнение с 2008 г., когато Николай, Виктор и Кристиян са били сред първите 10 имена, сега те отстъпват местата си на Калоян, Теодор и Борис, който от 20-а позиция отива на четвърта.

Никулден - ритуали и обичаи

Свети Николай Мирликийски Чудотворец, който е покровител на моретата, езерата и реките, на моряците и рибарите, на семейството и рода. Освен имениците, на този ден празнуват също и моряците, рибарите, банкерите и търговците. В неговия образ се преплитат и черти на езически бог Посейдон. Смята се, че когато е ядосан, светецът причинява бури и урагани. Затова на Никулден моряците не излизат в морето, а остават на сушата.

Снимка: Росица Николова

По традиция на празника се събира цялото семейство около масата. От троицата - Варвара вари, Сава пече, отбелязани като празници на светците преди 6 декември, Никола идва с голямата лъжица и "гости гощава", се разказва в българска народна приказка. Основното ястие на масата е рибата. С колкото по-големи люспи е тя, толкова повече пари ще има в семейството. Затова повечето домакинства предпочитат да приготвят шаран. Някои хора дори си пазят люспа от никулденския шаран в портфейла през цялата година, за да имат късмет. 

Рецепти за приготвяне на риба за Никулден може да откриете на bistro.bg