Всяка година Калифорнийската академия на науките призовава фотографите от цял свят да представят най-добрите си снимки, с които да покажат биологичното разнообразие на Земята. 

Победителите и финалистите във фотоконкурса BigPicture Natural World през 2021 г. подчертават красотата на природата, както и предизвикателствата, пред които животът на планетата е непрекъснато изправян. 

Джо-Ан Макартър спечели Голямата награда за снимката си "Надежда сред пепелта". Фотографката е заснела кадъра, докато придружава организацията Vets for Compassions, която се опитва да помогне на коали, ранени при опустошителните австралийските пожари. 

На фотографията, заобиколено от изпепелена гора, виждаме женско източно сиво кенгуру, което стои гордо изправено със своето малко, пъхнато на безопасно място в торбата на майката. 

Снимката представлява силна метафора за оцеляването и устойчивостта - показвайки, че никога не трябва да губим надежда, дори всички шансове да са срещу нас.

Като насочват вниманието си към тези невероятни снимки от дивата природа, организаторите на фотоконкурса се надяват, че хората ще бъдат вдъхновени да защитават и съхраняват биоразнообразието от животински видове, които обитават нашата планета.

"Rain Dancе" от Sarang Naik - победител в категория Art of Nature

"Another Planet" от Фран Рубиа - победител в категория Landscapes, Waterscapes and Flora

"Beak to Beak" от Шейн Калин - победител в категория Winged Life

"New Kid in School" от Юн Сен-Ву - победител в категория Aquatic Life

"Sign of the Tides" от Ралф Пейс - победител в категория Human/Nature 

Вижте всички победители в отделните категории на фотоконкурса в сайта на BigPicture.