Малкото родопско село Зорница е на път да се промени, защото все повече млади хора избират да си купят къща и да заживеят там.

 Вижте повече за село Зорница в репортажа на Радиана Божикова в поредицата "Изгубени във времето" на предаването "Тази събота и неделя" по bTV, както и в богатите ни галериии в статията.

Снимка: Евгений Милов

Зорница е от онези малки български селца, към които на човек би му се приискало да избяга, а девствената природа и тишината са примамили и семейството на интелектуалците Сърница и Васил Василев. Той е театровед, а тя - журналистка.

Влюбени от ученическите години, двамата имат вълнуващ живот със спомени, пръснати по цялото земно кълбо.

Снимка: Евгений Милов

Като журналистка, основател на вестник "Демокрация", Сърница помни ярки моменти, които днес сякаш се повтарят пред очите й.

Снимка: Евгений Милов

"Оттук имаме достатъчно дистанция, за да се абстрахираме и да гледаме на нещата не пряко заобикалящи ни. Това от една страна дава голяма свобода за прочит, а от друга - не си толкова вътре в нещата. Винаги съм оптимист и единствено виждам, че нещата стават бавно", казва Сърница.

Снимка: Евгений Милов

"Цялото семейство, в което съм расъл, бяха граждански активни, литератори, хора на езика. Живееха с ежедневието, с проблемите на обществото на България, бяха патриоти в най-сериозния смисъл на думата. Изживяха си живота достойно. Каквото са могли, направили са, но мисля, че биха се радвали да видят това, което сега правим ние", споделя Васил.

Прабабата на Васил е сестра на големия български поет Николай Лилиев, а майка му е Елка Константинова - едно от най-ярките лица на демокрацията през 90-те години на миналия век.

Снимка: Евгений Милов

От 2006 г. двамата сменят поприщата си и се отдават на страстта към непознатото. Построяват си лодка и отплават към Атлантика, където живеят три години.

Снимка: Евгений Милов

"В това конкретно тригодишно плаване сме били в 27 държави и всичките морски държави, разположени в търговските ветрове, където морето е създало историята, особено на пристанищните градове", разказва Васил.

Снимка: Евгений Милов

"Предстои ни едно много интересно плаване по европейските реки. Започва по Дунав и целта ни е да достигнем до Париж. После да се върнем през Южна Франция, после да направим един кръг през реките и морето на Европа. Тя в момента е Козлодуй, пуснахме я пробно миналата година през Дунава", допълва той.

Двамата казват, че животът в открити води е много близък до този на село. Обиколили целия свят, днес Сърница и Васил откриват щастието в село Зорница и се опитват да го възродят. 

В селото са организирали многократно фестивали като "Gourme Zornitsa Open", както и занимания с деца. Промяната усещат и местните хора.

От месец обаче наблюдават и една негативна тенденция – през уикендите тишината, която привлича хората там, се нарушава от група, която с часове пуска много силно музика, пречеща както на местните, така и на гостите на селото.

Снимка: Евгений Милов

Сърница и Васил се надяват, че след многократни разговори скоро това ще се промени.