Разширените пори и белезите от акне са проблеми на кожата, които вгорчават живота на не една и две жени. Включително и моя. Обикновено се появяват при хора с кожа, склонна към прекомерно омазняване, чувствителна на замърсявания и допир. Причините за появата им са много и различни – възраст, хормони, грижа (или липса на такава) за кожата, натрупване на мъртви кожни клетки, околна среда, стрес, излагане на слънце, начин на хранене и др. Разширените пори и белезите от акне са досадни и упорити и за отстраняването им е нужно постоянство и комплексна грижа – както отвън, така и отвътре.  

Красивата кожа е добре почистената кожа. Бялата и декоративната козметика ще скрият проблемите, но временно. А добре почистената кожа е основата, върху която можем да градим всичко останало – здраве, блясък, сияние, цвят и еластичност.

Кожата с разширени пори изисква малко по-често ексфолиране от обикновеното, за да сте сигурни, че замърсяванията са премахнати в дълбочина. Когато използвам ексфолиращ гел мога с просто око да видя по-малките, свили се пори в огледалото. Ексфолиращият гел на Eucerin DERMOPURE съдържа естествени микрочастици, които противодействат на мъртвите кожни клетки. Те не само са една от основните причини за комедони и петна, но и повод порите да се задръстят и да увеличат размера си. Нещо, което не искаме да ни се случва, нали?

Снимка: iStock

Кожата, склонна към акне и разширени пори, не бива да се третира с продукти, в чийто състав влизат тежки масла. Това ще се превърне в допълнителна предпоставка за задълбочаване на проблема. Затова колкото и да харесвате аромата на някое масло или колкото и добра приятелка да ви препоръчва кокосовото, изберете продукт без съдържание на масла. Вместо това е добре да има млечна киселина, която премахва замърсяванията, без да изсушава кожата.

Следващата стъпка, важна за доброто състояние на кожа с изявени пори и белези от акне, е пилингът. Моята кожа е мазна и изисква специални грижи. В началото приемах с досада всяка процедура, която ми отнемаше време. Но осъзнах, че всяка допълнителна стъпка е нещо добро и хубаво, което правя за мен самата. С всяко нещо надграждам и с всеки продукт съм една идея по-близо до кожата, която наистина искам да имам. Eucerin DERMOPURE Обновяваща грижа за лице е с формула, специално създадена за намаляване на появата на пъпки, папули и пустули, както и за премахването на белезите от акне. Хубавото е, че се използва само веднъж на ден, за предпочитане вечер – чуден ритуал преди лягане.

Снимка: Thinkstock

Периодичното почистване при специалист също е част от задължителната грижа за проблемната кожа. Така ще сте сигурни, че сте направили това, което зависи от вас, за да не се натрупва излишно замърсяване, което да разтяга порите.

Подходящи маски при тези кожни проблеми са съдържащите глина. Тя стяга кожата, което можете да усетите буквално, докато я чакате да изсъхне. Обожавам и пилинг маските с отлепване. И двете са повод да си полегна на дивана и поне за 20 минути да не бързам за никъде.

Важен за хубавата кожа е достатъчният прием на вода. Клише, но колко от вас всъщност изпиват поне по 2 литра вода на ден?

Основен помощник за заличаването на белези от акне е колагенът. След 25-годишната възраст неговият синтез в тялото намалява. Добрата новина е, че има много начини да си го набавим. Има колаген на прах, който се приема много лесно – просто се разтваря в напитка (вода, смути, кафе или чай) и се изпива. Един от най-естествените и природни начини да си го добавим е като консумираме костни бульони. За предпочитане от свободно отглеждани, пасищни крави. Костният бульон е ценен източник на колаген. Пък е и вкусен.

И не на последно място – движение, чист въздух и здравословна доза слънце. Забелязали ли сте, че кожата ни винаги изглежда по-добре, когато сме били известно време на море или високо в планината? Причините са много – били сме далеч от градското замърсяване, имали сме повече време за здравословно хранене, за движение, а и сме се чувствали спокойни и щастливи. А щастливата жена е красива жена!