Първата по рода си снимка на черна дупка ще бъде показана днес в 15:00 ч. местно време в България, информира Китайската академия на науките.

Данните за снимката на черната дупка са получени от телескопа "Event Horizon" - програма за международно сътрудничество, създадена от над 200 изследователи в цял свят. Проектът включва мрежа от радиотелскопи, разположени на различни точки на Земята.

Според учените, телескопът "Event Horizon" е събрал данни за изображението на две супер-масивни черни дупки с най-големия видим хоризонт на събитията - математически определима повърхнина, която маркира мястото, от което връщането е невъзможно. Това са Стрелец А в центъра на Млечния път и М87 в центъра на галактиката Дева А.

Учените ще успеят да заснемат черната дупка благодарение на акреционния диск от изгорели газове, който образува - той става толкова нагорещен, че започва да свети. Гравитационните вълни около тези обекти с огромна маса във Вселената също потвърждават, че това са черни дупки.

Телескопът няма да заснеме самата черна дупка, а яркият пръстен около нея, който е уловил - така наречения акреционния диск от гореща плазма.

Снимка: iStock

Черната дупка се определя от НАСА като голям обем от материя, съсредоточен в сравнително малка област от космическото пространство. Тази материя има гравитационна сила, която е толкова силна, че дори светлината не може да избяга от нея, а времето и пространството са изкривени.

Преди почти век Алберт Айнщайн формира общата теория на относителността, която предсказва съществуването на черни дупки във Вселената. Айнщайн твърди, че когато звездите умират, те оставят ядро. Ако това ядро е три пъти по-голямо от масата на слънцето, силата на гравитацията е достатъчна, за да надвие всички други близки сили и така да се образува черна дупка.

Снимката на черна дупка ще бъде представена днес на пресконференции едновременно в Шанхай, Тайпе, Токио, Вашингтон, Брюксел и Сантяго. Всички тръпнем в очакване, а дотогава нека видим повече от видеото по-горе.