Жените може да се нуждаят от по-богата на хранителни вещества диета, за да подкрепят емоционалното си състояние, според нови изследвания на нюйоркския държавен университет "Binghamton University".

Изследването показва, че различията в мозъка на мъжете и жените предполагат различна чувствителност към психични заболявания. Въпреки това се знае изключително малко за ролята на хранителните диети в сферата на психологическото благосъстояние, което е специфично при двата пола.

Затова екип от изследователи провежда анонимно проучване с 563 участници (48% мъже и 52% жени) чрез социалните мрежи, за да анализира този въпрос.

Оказва се, че мъжете са по-склонни да усещат психическото си състояние добро, дори и да изпитват хранителни недостатъци. Жените обаче са по-малко склонни да се чувстват в добро психическо състояние, ако не следват балансирана диета и здравословен начин на живот.

Според Линда Бегдач, която е ръководител на проучването, тези резултати могат да обяснят докладите от предишни проучвания, които показват, че дамите са изложени на по-голям риск от психическо страдание в сравнение със силния пол и също така подчертават ролята на пълноценната хранителна диета за доброто здравословно състояние на жените.

Явно дамите се нуждаят от по-голям спектър хранителни вещества, за да поддържат настроението си, в сравнение с мъжете. Това донякъде обяснява защо жените са два пъти по-склонни да бъдат диагностицирани с тревожност и депресия или пък страдат за по-дълъг период от време от психически травми.

Днешните диети са с висока енергийна стойност, но бедни на ключови хранителни вещества. Доказателствата показват, че диетата на нашите предци, която е с високо съдържание на хранителни вещества, допринася значително за мозъчния обем и когнитивната еволюция на човечеството, а не е просто поддържаща енергийния баланс.

Мъжете и жените имат различни отговорности, които изискват различна психическа енергия и това води до хранителни предпочитания и нужди, които се различават за двата пола.

"По този начин диференциалният прием на храна и енергия, основаващ се на пола, може да обясни и диференциалните обеми на мозъка и връзки при жените и мъжете. Така се случва потенциално несъответствие между нашето съвременно хранене и развития човешки мозък, което нарушава нормалната функционалност на определени системи", коментира Линда Бегдач пред "Medicalxpress".

Пълните резултати от изследването са публикувани в списание "Nutritional Neuroscience".