Вижте с какво може да изненадате всяка зодия - като сготвите любимите им ястия според астрологията:
ОВЕН
Слабото място на Овена е главата, затова на вас, родените в знака ви е необходима храна, която поддържа мозъчните клетки. Полезни са пшеничените кълнове, бобовите култури, зеле, моркови, цвекло, ряпа, грах, орехови ядки, фъстъци, банани, цитрусови плодове. Не пропускайте да си хапвате и месо, поне веднъж седмично, а също риба, яйца, ръжен хляб.
Свинско месо с кисело зеле
за 6 порции
1 кг. свинско месо - по желание врат или гърди, 1,5 кг. кисело зеле, 2 сухи чушки, червен пипер - 1 с. л., черен пипер - 10 зърна, дафинов лист - 2 броя, олио 150 гр., малко сол на вкус, може да солите и след като ястието е готово.
Приготвяне: Месото се нарязва на 6 еднакви големи парчета или на 12 по-малки по ваше желание, важното е да има еднакъв брой за всяка порция. В дълбок глинен съд сипвате половината от олиото /75 гр./ Разпределяте пласт от киселото зеле, на този първи пласт слагате сушените чушки - нарязани на парчета. След това поръсвате с червения пипер, слагате няколко зърна от черния пипер и един дафинов лист. Слагате пласт месо. След това повтаряте в същия ред, като започвате отново от пласт зеле. Ако глинения съд е с голям диаметър, пластовете са два и третия е от кисело зеле, ако е с по-малък - пластовете са три, като отново последния е от кисело зеле. Доливате гореща вода, за да покрие и слагате капак. Поставяте гърнето във фурната и печете на 200 градуса около 2 часа. Може да се наложи да долеете още вода, затова е добре да проверявате ястието на всеки 20 минути от завирането на водата.
ТЕЛЕЦ
Телецът се слави с добър апетит. За да сте здрави и да не преяждате дъвчете добре храната и ще сте във форма. Склонни сте към напълняване, затова е добре да се откажете от тлъстото месо, мазнините и лютите подправки, които засилват апетита. Полезни за вас са карфиола, морковите, цвеклото, плодовете, орехови ядки и бадеми, говеждо месо, сирене, картофи, зеле, тиква. Добре ви се отразяват червените меса, птичето месо, яйцата, морските деликатеси, бобовите храни, шоколада.
Свински пържоли със сос
за 6 порции
Свински котлети - може и свинско бон-филе - 1,5 кг., гъби бланширани - 500 гр., половин връзка магданоз, ако е пресен или 2 супени лъжици, ако е изсушен, 2 сл. брашно, 100 мл. олио, черен пипер - млян 1 кафена лъжичка, 100 мл. бяло вино, дафинов лист 1 бр., сол на вкус.
Котлетите се начукват с дървено чукче, овкусяват се със солта и черния пипер, може и с подправка за свинско месо, леко се овалват в брашно и се запържват до зачервяване в загрятото олио. Подреждате в дълбока йенска или керамична тава. В мазнината от пържолите запържвате брашното и добавяте бульона от бланшираните гьби,, бъркате да не стане на бучки брашното, добавяте бялото вино и 500 мл. гореща вода, разбивате с телена бъркалка, а след това добавяте черния пипер и 1 дафинов лист. Изчаквате соса да кипне, добавяте сол на вкус и заливате пържолите, а отгоре поръсвате с нарязания или сушен магданоз. Върху тях нареждате нарязаните гъби, покривате с алуминиево фолио и печете на 180-200 градуса в предварително загрята фурна не повече от 40 минути. За гарнитура пригответе задушен ориз или домашно приготвено картофено пюре.