Третото око не е физически орган, но не е и митично същество без основание за съществуване. С израза „трето око” често се назовава шестата чакра. То работи в режим светлина. С него можем да се научим да разпознаваме образите, символите и да ги свързваме в цялостна картина. Именно правилното подреждане разбива матрицата, която ни държи в плен на емоционалното минало и илюзиите.

Отварянето на третото око освобождава от илюзиите, но може да бъде и много опасно. То е един напълно нов хоризонт, нова вселена, навлизането в която може да носи прекалено много информация, отколкото човека може да поеме.

За отварянето на третото има много практики, споделени от различни източници – Далай Лама, Ошо, учителя Петър Дънов и др. Но нито една от тях няма да доведе до очаквания резултат, ако вие самите не сте говоти за това. Третото око не се отваря с външна намеса. Процесът е дълъг и изисква много осъзнаване. Това се случва само когато човек е наистина готов.

За да отворите едно от сетивата си, трябва да притъпите друго.
В този смисъл има много какво да научим от слепците. За сметка на липсата на зрение, те са развили много добре своето обоняние и сензитивността на крайниците си. Това е и основна техника в търсене и активиране на третото око – трябва да се ограничи ползването на другите две очи, за да може да се пробуди третото.

В началото е сензивитността...

# Опитайте нещо лесно и простичко. Загасете лампата в стаята, завесете пердетата и максимално ограничете проникването на всякаква светлина. Оставете очите ви да свикнат с тъмнината бавно. Нека я опознават. В началото няма да различавате нищо. Постепенно ще започнете да виждате силуетите на добре познатите ви мебели. Колкото повече стоите на тъмно, толкова повече очите ще свикват с липсата на светлина. Погледът ще се изостря и ще започнете да виждате и това, което в началото буквално се е криело от вас.

За да отворите третото си око, първо трябва да сте развила определени сетива до степен на енергийна сетивност. Казано с други думи, е необходимо вашето вътрешно Аз да е свикнало с тази сетивност и да може да да разчита на тези сигнали. Доверете им се. Така ще освободите място в съзнанието си и ще пренасочите усилията в друга посока.

# Опитайте техниката с тъмната стая втори път, но не отваряйте очите. Концентрирайте се. Опитайте се да виждате със затворени очи. Дишайте! Визуализирайте предметите пред себе си, облени в светлина. Постепенно ще ви се стори, че в стаята не е тъмно, а светло, дори да продължавате да сте със затворени клепачи и на изгасена лампа.

Снимка: iStock