Кометата 12P/Понс-Брукс (12P/Pons-Brooks), чиито ярки проблясъци се обясняват с наличието на криовулкани на повърхността ѝ, отново се е приближила до Земята след 71 години, каза Александър Иванов, ръководител на Центъра по астрономия и космонавтика към Краснодарския филиал на Руското географско дружество.

"Кометата 12P/Понс-Брукс тази година ще премине на минимално разстояние от Земята на 21 април, но това не означава, че през този период тя ще бъде най-ярка за наблюдение, защото в този момент тя се приближава към Слънцето. Най-удачното време за наблюдение на кометата е периодът от последните дни на март, началото на април", казва Иванов.

Говорейки за причините за възникването на ярките проблясъци на кометата, ученият назова няколко предположения, които са направени от астрофизиците. Едно от тях е на британски астрономи.

"Ник Джеймс от Британската астрономическа асоциация съобщи, че криовулканите на кометата 12P/Понс Брукс са изригнали половин дузина пъти през 2023 г.", добави той.

Иванов отбеляза, че Кубанският държавен университет (KubSU) наблюдава кометата от юли 2023 г. насам, пише още БГНЕС.

"През тази година сме регистрирали повече от три ярки изригвания на кометата. Обсерваторията на KubSU анализира ярките проблясъци на кометата и установи пряката им връзка със слънчевите изригвания. Изглежда, че последните проблясъци на кометата 12Р/Понс-Брукс се вписват в хипотезата за въздействието на слънчевите изригвания върху повърхността на кометните ядра, описана в трудовете на съветския учен Леонид Шулман. А всяко мощно изригване на Слънцето инициира нулиране на повърхностния слой, което се наблюдава като увеличаване на яркостта на кометата с няколко звездни величини", коментира ученият.

"Може да е достатъчно ярка, за да я видите с невъоръжено око или с бинокъл, но това не е така, защото ще е супер близо", коментира Теди Карета, постдокторант в обсерваторията Лоуел във Флагстаф, Аризона. "Това е така, защото като цяло е много ярка."

Всъщност кометата е едновременно ярка и много необичайна. Нейните "рога" са опашки от газ и прах, образувани от странна поредица от експлозивни избухвания, които учените все още не разбират. Две такива избухвания бяха наблюдавани тази година - първото през юли, а второто по-рано този месец.

Снимка: iStock

Според Карета "избухването" е момент, в който кометите изведнъж стават много по-активни", изхвърляйки тонове газ и прах за кратък период от време. Когато това се случи, "кометата става много ярка и след това сякаш избледнява до предишната си яркост", каза той. "А при 12P/Понс-Брукс те са наистина много ярки - наистина много големи избухвания. И именно това прави тази комета толкова интересна за учените."

Тези избухвания са особено интересни поради тяхната честота и мястото, където се появяват. Една от теориите е, че кометите съдържат форми на лед, които, когато са изложени за първи път на слънчевата топлина, предизвикват нестабилни експлозии. Но тези експлозии обикновено се наблюдават по-близо до Слънцето. Според Карета "това може да се случи два пъти на пет години".

„Нейната яркост ще продължи да нараства и от нашите географски ширини кометата ще може да се наблюдава до вечерите на 17 – 18 април, но вече много ниско над западния хоризонт и за кратко след залез-слънце, до около  21:35 ч. за София”, каза пред БТА Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българската академия на науките и от катедра „Астрономия“ при Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

Той съветва любителите да изберат наблюдателно място с нисък западен хоризонт и достатъчно отдалечено от нощните светлини на градовете, за да има тъмно небе. Очакваната яркост на кометата тогава е около 4,3 звездна величина. Във вечерите на тези дати 12P/Понс-Брукс ще бъде на около 5 градуса вляво и под клонящия към залез Юпитер. Ярката планета ще бъде удобен ориентир за намирането на кометата и преди това – във вечерите около 13 април ще можем да открием 12P/Понс-Брукс с бинокъл на около 3 грасуда под Юпитер. Тогава кометата ще бъде с яркост около 4.4 звездна величина", допълни Маркишки.

Той уточни, че теоретично би следвало тогава да можем да забележим кометата и с невъоръжено око, но поради нейното ниско разположение над хоризонта, бинокълът ще си остане ценен помощник. Луната също ще затруднява до известна степен наблюденията – на 15 април тя ще бъде във фаза първа четвърт и във вечерите около тази дата ще повишава леко осветеността на нощното небе.

Кометата 12P/Понс-Брукс е комета от Халеев тип и има орбитален период 71,3 години. Тя ще премине през перихелия си на 21 април 2024 г., на разстояние 116,82 млн. км от Слънцето. Най-близо до Земята кометата ще бъде на 2 юни, на разстояние около 231,28 млн. км, но тогава тя няма да бъде достъпна за наблюдение.

Кометата е открита от Жан-Луи Понс през лятото на 1812 г. от астрономическата обсерватория на Марсилия. При следващата си поява през 1883 г. тя е наблюдавана от Уилям Робърт Брукс, поради което носи техните имена.