.

ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Как да откажем човек от алкохола

Евгений Милов | преди 51 седмици
пиене на екс
Снимка: iStock
Да му кажем да не пие, само може да го накара да пие още повече

Кампаниите за вредите от алкохола не само могат да не откажат човек от пиенето, но дори да го накарат да пие още повече. Поведението на хората може да се промени само с правилния подход, но как да манипулираме правилно другите?

За да променим поведението на човек към по-добро, е необходимо да му дадем положителен пример, а не да му сочим негативите от вредния навик. Неодобрението предизвиква обратен ефект и може да засили желанието му да прави обратното на желаното от нас.

Резултатите са от проучване на учени от "University of Exeter" и "University of Queensland", анализирали данните от три изследвания сред 221 участници. На участниците били показвани постери с надписи за поведението на техните връстници, когато излизат вечер - 70% "не одобряват пиенето на алкохол на екс" и 65% "не пият алкохол на екс".

Резултатите показват, че неодобрителното твърдението на другите за пиенето на екс подтиква участниците да пият по този начин, докато рискът от подобно поведение сред участниците спада, когато и другите не пият на екс.

Пълните резултати от изследването са публикувани в списание "Addiction Research and Theory".

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Какво бельо носят вашите половинки - мъжете?