.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Красиво или безразсъдно – лоши майки ли са тези, които боядисват косите на децата си

Михаил Костов | преди 11 седмици
Децата на Джесика Симпсън и на Пинк
Снимка: Instagram

Певицата Джесика Симпсън сподели снимка на 7-годишната си дъщеря Макси Дрю, която току що е боядисала косата си. Десетки нейни почитатели обаче не се съгласиха с решението ѝ да позволи на невръстното дете да направи подобно нещо.

Клои Кардашиян: „Избрах да разглезя дъщеря си“ – подаръците, които предизвикаха възмущение

„Защо искаш да порасне токова бързо”, пита я една от фенките ѝ, а друга направо я обвинява в безразсъдство: „Защо да унищожава косата си на толкова ранна възраст?

За да подкрепи колежката си, певицата Пинк също боядиса косата на дъщеря си и също получи доста критики от потребители на Инстаграм.

Въпросът дали е редно родителите да позволяват и дори да насърчават малките си деца да боядисват косите си не е от днес и не е нещо непознато и в България. Преди около три години Николета Лозанова си навлече гнева на много майки, след като показа как е боядисала косата на 4-годишната си дъщеря Никол, а две години по-рано подобен спор се разгоря около боядисаната коса на 11-годишната Ивон, дъщеря на фолк певицата Анелия.

Никол и Ивон
Николета Лозанова и фолк певицата Анелия също боядисаха косите на децата си преди години Снимка: Facebook

Какво в крайна сметка е боядисването на косата – начин да накараме детето да се чувства по-красиво, каприз на родителите или лесен начин да увредим косата му за цял живот?

Има ли опасност за детето ви, ако му боядисате косата?

Да, за съжаление. Процедурата може да е напълно безвредна за вашето дете, но може и да му причини сериозни увреждания или дискомфорт. Детската коса е по-податлива на негативното влияние на някои съставки в боите, отколкото косата на възрастните. Докато растат, телата на децата преминават през много изменения. Косите им могат да променят плътността си и цвета си. Точно това обаче ги прави толкова застрашени при боядисване, тъй като податливата на външни влияния коса може да бъде увредена безвъзвратно.

2111943704.jpg
Снимка: istockphoto.com

Освен това при децата има по-голям риск да получат алергични реакции от веществата в боята, тъй като скалповете им са много по-нежни от тези на възрастните. Алергичната реакция може да предизвика сърбеж, разраняване на кожата и дори загуба на коса. При някои по-тежки случаи детето може да изпитва затруднения да диша и да преглъща.

Според някои изследвания има и връзка между боядисването на косата на децата твърде рано и заболяванията от рак по-късно в живота им.

Какво да правите, ако детето ви поиска да боядиса косата си?

Малките момичета и момчета редовно виждат техните музикални идоли, които са боядисали косите си и е съвсем естествено да пожелаят да приличат на тях. Най-лесното, разбира се, е да кажете не, но това със сигурност ще разстрои детето. Хубавото е, че е възможно да удовлетворите желанието му, без да застрашавате здравето му.

Кестенявото е новото русо – кои известни дами се разделиха с блондинската си визия

Временни бои

Вместо да използвате силните постоянни бои, които крият толкова много рискове за детето ви, по-добре използвайте временни. Така ще можете да изпълните молбата му, без да се притеснявате, че може да се случи нещо лошо.

Никога не изсветлявайте косата на детето си

Специалистите съветват ако боядисвате косата на детето си, да не я изсветлявате. Слагайте само бои, които добавят цвят, защото те са много по-щадящи за косата.

Избягвайте боя близо до скалпа

В случая на Джесика Симпсън, певицата е боядисала само върховете на косата на Макси Дрю, което е по-добре, отколкото да се слага боя върху цялата коса, защото предпазва скалпа.

Правете тест върху кожата

Сложете малко от боята върху кожата на детето и изчакайте да видите дали ще има някаква реакция – ако всичко е наред, вероятно няма да има и проблем при боядисването, но ако се появи сърбеж, изчервяване или подуване, в никакъв случай не слагайте повече от тази боя.

Белите коси не ви загрозяват! Ако не вярвате, запознайте се с тази жена
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?