Когато говорим за съвършенството
на природните творения, спокойно можем да дадем пример с малкото красиво червено плодче – черешата. Освен красотата и изяществото на формата си, тя поразява и завладява с божествения си вкус и нежен аморат. И върхът на "тортата" е съчетанието в нея и концентрацията на удивително много на брой и полезни за здравето вещества, между които витамини, минерали и микроелементи.
За черешката ще бъде съвсем вярно да кажем,
че е едновременно и храна, и лекарство. Тя е прекрасен десерт и за големи, и за малки, и за съвсем мънички. Съдържанието на флавоноиди въздейства градивно директно върху имунитета. Тя е и източник на витамин С, което е "бич Божий" за бактериите, вирусите и всички патогенни микроорганизми, на които особено мъничетата са силно предразположени.
Черешата е антиоксидант,
слаб алерген и незаменима храна за бебетата над една годинка. Благодарение на фибричките и микроелементите, между които най-вече желязото, въздействието на черешовото нектарче е като балсам за бебешкия храносмилателен тракт.
Единствено, поради наличието на външната ципа,
за най-мъничките се препоръчва плодовете да се миксират фино и едва тогава да се поднасят. След навършване на две и половина – три годинки, вълшебните плодчета може да се поднасят на малките лакомници и цели, но добре почистени от костилките.
За предпочитане е за мъничетата си да избираме по-сладки сортове, заради по-нежното им и деликатно въздействие върху малките стомахчета.