.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Родопски лозови сармички

Бистра Момова | преди 6 години
Родопски лозови сармички
Снимка: Бистра Момова, LadyZone.bg
Чудесна идея за обяд или вечеря

Продукти:

250 г ориз
лозови листа (може и от буркан, ако не разполагате с пресни)
2 средни домата
2 глави кромид лук
6-7 с. л. олио
250 г кайма
масло
сол на вкус
джоджен

Приготвяне на плънката:

Оризът се измива и се слага в голяма купа. Лукът се  нарязва на дребно и се домавя. Доматите се настъргват на ренде. Може да използвате и доматен сок. Прибавят се каймата, сол на вкус, олиото, джоджена (2-3 щипки). Разбърква се добре и така приготвената плънка е готова.

Ако ще завивате сармичките с пресни листа, тогава ги почистете от дръжките и ги попарете за минутка във вряща вода, за да са по-меки и да се завиват по-лесно.

Една по една се завиват сармичките – стегнато, на руло. Нареждат се като повити бебенца в тенджера. Колкото по стегнато ги наредите, толкова по-добър ще е резултатът.

Снимка: Бистра Момова, LadyZone.bg

Отгоре се слагат няколко парченца масло (оризът поема от всичко, така че не щадете съставките). Налива се вода, колкото да ги покрие. Над сармичките сложете една порцеланова или друга плоска чиния, така че, когато започнат да се варят, да не мърдат много и да не се развият. Слагат се на котлона на среден огън, докато заврят, след което се оставят на много бавен да къкрят. Ясен знак, че ястието е готово е, когато водата е извряла.

Сервират се задължително с кисело мляко. Бон Апети!

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Слагате ли си противогрипни ваксини?