.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Днес е Световният ден на гората 

Евгений Милов | преди 25 седмици
гора
Снимка: Евгений Милов
Горите са дом на около 80% от биологичното разнообразие на Земята

На днешния 21 март празнуваме Световния ден на гората (International Day of Forests).

Датата се отбелязва от 1972 г. в деня на пролетното равноденствие по инициатива на 23-ата сесия на Европейската конфедерация по земеделие.

Приета е през ноември 1971 г. и подкрепена от Организацията на ООН по прехрана и земеделие, за да бъде защитена флората и фауната на горите.

гора
Снимка: Евгений Милов

Горите са природно богатство на планетата, на което дължим не само чистия въздух и вода, но те са и естествена среда за живот на множество растителни и животински видове - около 80% от биологичното разнообразие на Земята. 

Горите са една от основните екосистеми на планетата. Дървесните гори покриват около 9,4% от площта на Земята и 30% от площта на сушата, като в миналото са покривали дори до 50% от нея. Около 90% от цялото биоразнообразие на сушата е концентрирано в горите.

гора
Снимка: Евгений Милов

Поддържането на горите е от решаващо значение за бъдещето на човечеството. Горите ще бъдат по-важни от всякога, тъй като световното население се очаква да нарасне до 8,5 милиарда до 2030 г.

Никога не е твърде късно, за да научите повече за горите, както и да възпитате у децата си любов и уважение към природата.

UNITED NATIONS
Снимка: UNITED NATIONS

"Най-доброто време да засадите дърво е преди 20 години. Следващият най-добър момент е днес", както гласи будистката поговорка.

Вижте повече за Световния ден на гората в следващото видео, както и в сайта на ООН.

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Имахте ли романтични нощи през лятото?