Силвия Трифонова е с дълги години опит в маркетинг и PR отдели на големи иновативни корпорации у нас и в Близкия Изток. Тя има няколко стартирали бранда. След 5 години работа в ОАЕ, отново е в родния си град София. Силвия е и основател на платформата Her Startup - място за предприемчиви български жени с желание да изградят успешен бизнес бранд. Майка е на три деца.

Тук-Там Кариерен Кошер, Академия за родители и Her Startup обединиха усилия, за да направят проучване на тема “Балансът между работа и личен живот на младите родители” измежду HR отделите на 500 фирми от разнообразни сектори. Ето какво ни сподели по темата самата Силвия:

Възможен ли е баланс работа - личен живот при жените майки, не е ли винаги „едното за сметка на другото“?
В повечето случаи едното е за сметка на другото, а балансът е напълно индивидуално търсене. Не бих казала също, че преди появата на децата за мен съществуваше понятието баланс работа - личен живот, защото везната накланяше основно към работа. В този смисъл, с децата се появи и възможността за постигане на някакъв баланс и цели, различни от работните постижения и достигане на по-висока позиция в корпоративната йерархия. След появата на третото ни дете, спрях да се стремя към постигане на някакъв външен баланс, определян като такъв от другите хора. По-скоро целя да постигна вътрешно спокойствие и щастие от малките ни постижения в екип с децата, които ни усмихват в иначе хаотичното ни и шумно ежедневие.

Какви са най-популярните мерки за стимулиране на жените майки на работното място в страните с добър пример в това отношение?
Има много добри примери в други държави за стимулиране на младите родители да постигнат своя баланс работа/личен живот. Например осигуряването на детска градина от държавата за всяко дете, на което и двамата родители работят. Както и ниският процент на извънредни работни часове, възможността за работа на половин ден, например в Холандия. Или възможността да се вземе отпуската след раждане както от майката, така и от бащата. Примерите са наистина много. В Her Startup и затворената ни група Mom-friendly компании в България редовно обсъждаме темата.

Работила сте в Близкия Изток – как стоят нещата там по отношение на жените и кариерата?
Работих пет години в Близкия Изток, в ОАЕ. Развивах се успешно в автомобилната индустрия, като на последната си корпоративна позиция в Дубай работех с 13 пазара в региона. Опитът и справянето с всички страхове и предизвикателства бяха незаменими в стремежa ми да предизвикам себе си да изградя силен характер. Заминах напълно сама в Абу Даби, само с един куфар и без да познавам никой там. Всичко беше ново за мен и изключително вълнуващо.



Първата ми позиция изискваше пълна отдаденост на работата, като всичко за мен беше работа, без да забравяме и запознанството с нови нрави и култури, приятните разходки уикенда до някой остров, както и фитнеса по време на обедната почивка между двете смени. Като цяло на жените експати*, изграждащи кариерата си сами далеч от дома, се гледа с уважение – както от колегите, така и от местните жители. Лично за отношението към мен нямаше значение, че съм жена, стига да си върша професионално задълженията и да се адаптирам успешно на новото място. Голяма част от местните жени също работят, основно в държавния сектор, като са изключително усмихнати и любезни. Заплащането на местните обикновено е по-високо от това на чужденците.

За съжаление, майчинството в тази държава е само три месеца, като в първите си години децата израстват предимно с бавачки, така че кариерата е на първо място за голяма част от майките с професионални амбиции, а постигането на баланс работа/личен живот е по-трудно.

От какво най-често се оплакват жени, върнали се на работа след майчинство – липси, ограничения?
Майките с малки деца, както и бащите, имат нужда основно от гъвкаво работно време. Нещо, което не се предлага от много работодатели у нас в момента, освен тези в IT индустрията.

Какъв е начинът, според Вас, отношението към работещите жени майки да се промени и те да бъдат мотивирани да се връщат по-рано на работа, а не да ползват максималния срок за майчинство, който у нас, както знаем, е значително дълъг период?
Преди да искаме да връщаме майката по-рано на работа, трябва да помислим първо за детето, всъщност за бебето в този период. И да си зададем много въпроси, включително и този, на кого ще остави майката детето си преди втората му годинка, ако няма възможност да го даде на грижите на баба, дядо и не притежава средства за гледачка или частна ясла? Ако не успее да влезе в държавна ясла, което е очаквано, особено на тази малка възраст. А как ще се отрази отделянето от майката за цял ден, за да тръгне тя на работа, ако детето е само на една годинка и е още кърмаче? Това са съвсем реални казуси и те са много. И тук трябва да се намеси активно и държавата, не само компаниите.

С осигуряването на достатъчно места в детските заведения за всички, или поне за всички, при които в семейството има двама работещи родители. Защото много чести са ситуациите, когато майката или бащата остават да гледат детето вкъщи не защото нямат работа, а защото няма място за него в държавна ясла, градина, а те не могат да си позволят частна. А промяната на отношението към нас, зависи от самите нас. А каквото зависи от работодателите - основното, което търсят младите родители е да се предоставят повече възможности за гъвкаво работно време и работа от вкъщи. Биха се радвали и на всякакви други придобивки, които им помагат за поддържане на баланса работа/личен живот. По всички тези въпроси ние работим активно и развиваме в последните три години с платформата Her Startup и нейните партньори, които са вече много.

Как Ви хрумна идеята за Her Startup?
Първо от моята лична история, а след това от историите на жените със собствен малък бизнес бранд в моя квартал. След това се включиха активно и нови жени - от други квартали и други градове, с желание да се представят пред аудиторията на Her Startup и аз им дадох тази възможност. Правя го и в момента.

Каква е мисията Ви?
Her Startup е с мисия да помага за кариерната реализация на жени, които желаят да продължат развитието си и след период на майчинство, като изградят силен бизнес бранд или намерят реализация в компания, която предлага придобивки за баланс работа/личен живот. Her Startup активно работи и с български работодатели, които предлагат подобни придобивки, като ги свързва с топ таланти от нашата общност. (Повече информация за проучването “Балансът между работа и личен живот на младите родители”).

*експат - изгнаник, емигрант