Българинът Веселин Атанасов беше обявен за Фотограф на годината в раздел "Любители" на конкурса Sony World Photography Award 2018 на церемонията по връчване на наградите в Лондон, за която Атанасов долетя специално. Атанасов получи награда от 5000 щатски долара, както и цифрово фотографско оборудване от Sony. Печелившият му кадър бе публикуван в Албума на победителите и е част от изложбата на Sony World Photography Awards 2018 в емблематичната Съмърсет хаус, Лондон.

Организиран от Световната фотографска организация, Sony World Photography Awards е най-мащабният фотоконкурс в света. В единадесетото му издание участваха рекорден брой от 320000 снимки на фотографи от над 200 държави. Това са едни от най-добрите съвременни фотографски творби за изминалата година.

Експертно жури избра Атанасов за големия победител в раздел Любители за фотографията му "Ранна есен" – смайващ кадър, в който слънчевите лъчи си прокрадват път през короните на високи дървета в централния Балкан. Международната федерация за фотографско изкуство  

Атанасов е IT специалист от Казанлък, чийто любим жанр е пейзажната фотография. Започва да снима през лятото на 2014 г., а през 2016-та вече участва в редица фотоконкурси под патронажа на (FIAP) и е удостоен с престижната титла Артист на FIAP.

"Този успех е изключително важен за мен – вълнуващо свидетелство за моя напредък като фотограф. Особено щастлив съм, защото това е един от най-престижните фотографски конкурси в света. Подобен успех е забележително постижение за всеки един фотограф. Сигурен съм, че това признание ще ми служи като стимул да ставам все по-добър в бъдеще. Насърчавам всички любители фотографи като мен да дадат най-доброто от себе си и да участват в конкурса!", коментира победата си Атанасов.

За печелившия си кадър Атанасов разказа: "Снимката е направена миналата година на 26-ти септември в горите на Стара планина, България. Снимах гората, която бе украсена в есенни цветове и покрита от гъста мъгла."

"Носителят на титлата Фотограф на годината в раздел Любители, Веселин Атанасов, е заснел прекрасна снимка в горите на Стара планина, България. Уловил е по един неземен начин светлината, която се прокрадва през мъглата, обвила призрачно дърветата. Всичко това, в комбинация с приглушените цветове в тишината на ранното утро, донесе безапелационната победа на този красив кадър. Поздравления за Веселин Атанасов", заяви Зелда Чийтъл, председател на журито в раздел "Любители".

Освен Атанасов, на церемонията бяха отличени и победителите в категориите от раздела за професионалисти, както и тези от разделите Младежи и Студенти, включително носителите на титлата Фотограф на годината във всеки от тях. Обявяването на всички победители допълва анонса от март за победителите в 10-те категории в раздел Любители за 2018 г. и носителите на 63 национални награди, с което завършва оповестяването на наградите за 2018 г.