.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Алиумът – цъфтящият лук

LadyZone.bg | преди 6 години
алиум - 1
Снимка: Thinkstock/Guliver Photos
Познат е още и като декоративен лук

Алиумите цъфтят с прекрасни и големи цветове и това може би е причината много хора да не знаят, че те имат тясна роднинска връзка с лука и чесъна. Дори allium преведено от латински означава чесън.

Алиумът е таксономично труден за определяне и затова границите на рода му често са неясни. Днес са известни около 750 вида, само около дузина от тях обаче са с икономическа стойност – отглеждат се с основна цел кулинария и готвене.

алиум - 2
Алиум с розови цветове. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Останалите видове алиуми имат изцяло декоративна цел – отглеждат се най-често в градината, за украса на бордюри и алпинеуми. Много подходящи са и за букети като рязан цвят, защото са обемни и привличащи вниманието.

Красивите алиуми очароват не само с красотата си, но и с непретенциозната си натура. Единствените изисквания, които проявяват са да ги поставите на слънчево място и да поддържате почвата влажна.

Някои от растенията нямат аромат, но ако ги смачкате с пръсти, те започват да миришат на лук. Все пак са от едно семейство с него, нали? Луковиците на повечето са ядливи.

алиум - 4
Още неразтворените цветове на aлиума. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Ако решите да отглеждате в градината, имайте предвид, че няма да се затрудните особено много. Ако искате по-бързо да цъфнат, засадете техни луковици. От семена също ще имате успех, но първият цъфтеж ще закъснее значително.

Засаждането става през септември и октомври месец. Добре е да оставите между луковиците 10-15 сантиметра разстояние, за да не се налага да ги разсаждате напролет. Активният цъфтеж започва през пролетта чак до края на лятото – в зависимост от различните сортове.

Звездата на Персия (Allium Christophii)

алиум - 3
Звездата на Персия. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Цветовете на този вид алиум достигат завидна големина – цели 25-30 сантиметра в диаметър. Ако се загледате отблизо ще видите, че те наистина приличат на малки звездички. Обикновено са обагрени в лилаво и от тях стават чудесни сушени цветя, които задържат формата си с години.

Allium giganteum, известен още и като Гигантски лук (Giant onion)

алиум - 5
Гигантски алиум. Снимка: Thinkstock/Guliver Photos


Гигантският алиум е най-високият от всички познати култувирани видове. На височина достига до 1,5 метра и отново е оцветен в лилаво.
 

Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?