Хубавият и интензивен цвят прави косата да изглежда по-плътна и бляскава. Ако не искате да използвате боя (по каквато и да е причина), може да си забъркате домашна отвара. Промяната в цвета на косата няма да е бърза и фрапантна като с боята за коса. Когато се използват билки и треви за целта е нужно повече време. Но така можете да сте сигурни, че косата ви няма да е увредена, а напротив - освен с цвят, ще се сдобиете и с по-здрав косъм.

1. За да поддържате естествения си рус цвят, залейте 2 с. л. листа от цвят на слънчоглед с 1,5 1ч. ч. кипяща вода. Оставете да престои 2 часа, прецедете и с получената отвара изплаквайте косата веднъж на ден.

2. Залейте 2 ч. л. цвят от лайка с 1 ч. ч. гореща вода. Оставете да престои 30 минути и прецедете. Косата се изплаква с отварата и престоява така 15 минути. Лайката подсилва интензивността на русия цвят.

3. Сокът от зелени орехи придава на косата приятен тъмнокафяв цвят. За целта освен обелката, могат да се използват също и листата на ореха. Пресните зелени обвивки на ореха се заливат с гореща вода, за да омекнат и се намачкават на пюре. Разреждат се с вода, за да станат с консистенция на рядка каша. Сместа се нанася по дължината на косата и се остава така за 15-20 минути, след това се изплаква обилно с хладка вода. Ако искате по-тъмен цвят, използвайте повече орехи; ако искате по-светъл – разредете с повече вода.

4. За известляване на косата може да се използва отвара от лайка и корени от коприва. По 1 с. л. от растенията се смесва с 1 л. вода. Косата се изплаква с отварата и се завива с кърпа, за да престои около 20 минути.

5. Друг начин за изветляване е като се използват 150 г цвят от лайка, които се накисват за 2 седмици в 500 мл водка или ракия. Сместа се прецежда и се добавя ¼ ч. ч. перхидрол. Сместа се нанася с четка за зъби или памучен тампон. След 20 минути косата се измива с шампоан.

6. За много светла коса 100 г сухи цветове от лайка се заливат с 0,5 л вода. Слагат се на котлона да заврят. Сместа се оставя да престои 1 час, след това се прецеджа. За по-тъмнорусо грамажът може да се увеличи на 200 г. Отварата се нанася по дължината на косата и така престоява около 40 минути.

7. За червеникаво-кафяв цвят косата се изплаква с отвара от 3 с. л. черен чай, запарен за 20 минути с 1 ч. ч. вода.

8. Сивите коси могат да станат в топла кафява гама, ако ги изплаквате със смес от 1 ч. л. черен чай, запарена с ¼ ч. ч. вода за 30 минути. След като се прецеди, към него се добавя същото количество какао или инстантно кафе. Смесва се, за да се получи хомогенна смес и се разнася по дължината на косата. Разресва се и се изплаква след 40 минути.