Киселицата, известна още като дива ябълка, е мъничко, почти колкото орех, плодче. Благодарение на киселия си вкус (откъдето идва и името й), с нейно участие можем да си приготвим великолепни и неповторими ястия – както основни блюда, така и пленяващи със своя нежен стипчив вкус и сладък аромат десерти.

Супа от диви ябълки
Няколко ябълки се варят в малко вода и като омекнат, се претриват през цедка. Полученият сок се подслажда на вкус и се прибавя 20 г нишесте, разтворено в 100 мл студена вода. Супата се декорира с шепа нарязани на кубчета ябълки, придружени с крутони. По желание се поръсва със сол.

Пържени киселици в суфле

50 г краве масло се затопля, към него се добавя 50 г брашно и се пържи много малко. Сипва се 250 мл подсладеното прясно мляко и се бърка, докато кипне. Щом се посгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, се прибавят един по един жълтъците от 3 яйца. Белтъците се разбиват на сняг и се съединяват леко със сместа. Нарязаните на кръгчета и изчистени от семената ябълки се овалват в суфлето и се пускат бързо в горещо олио. Още топли се поръсват с пудра захар, смесена с ванилия. Крайният резултат напомна изключително много на пухкави апетитни бухтички.