Киселицата, известна още като дива ябълка, е мъничко, почти колкото орех, плодче. Благодарение на киселия си вкус (откъдето идва и името й), с нейно участие можем да си приготвим великолепни и неповторими ястия – както основни блюда, така и пленяващи със своя нежен стипчив вкус и сладък аромат десерти.
Супа от диви ябълки
Няколко ябълки се варят в малко вода и като омекнат, се претриват през цедка. Полученият сок се подслажда на вкус и се прибавя 20 г нишесте, разтворено в 100 мл студена вода. Супата се декорира с шепа нарязани на кубчета ябълки, придружени с крутони. По желание се поръсва със сол.
Пържени киселици в суфле
50 г краве масло се затопля, към него се добавя 50 г брашно и се пържи много малко. Сипва се 250 мл подсладеното прясно мляко и се бърка, докато кипне. Щом се посгъсти, сместа се сваля от огъня и след като поизстине, се прибавят един по един жълтъците от 3 яйца. Белтъците се разбиват на сняг и се съединяват леко със сместа. Нарязаните на кръгчета и изчистени от семената ябълки се овалват в суфлето и се пускат бързо в горещо олио. Още топли се поръсват с пудра захар, смесена с ванилия. Крайният резултат напомна изключително много на пухкави апетитни бухтички.
Пюре от киселици
Небелените плодове се измиват и се нарязват на парчета. Заливат се с малко вода –само да се покрият – и се задушават. Като омекнат, прекарват се през преса. Пюрето се подправя с малко сол или със захар в зависимост от това за какво се използва. Слага се малко прясно мляко. Може и да се стерилизира 15 минути. Изважда се от водата и се оставя да изстине.
Омлет с пюре от киселици
Жълтъците на 3 яйца се разделят от белтъците и се разбиват с 40 г пудра захар. Белтъците се разбиват отделно, като се добавят още 20 г пудра захар, съединяват се с жълтъците и се ръси с 15 г брашно. Сместа се изсипва в намазан с масло тиган и се пече. Като се опече, омлетът се рязва, слага се 150 г пюре от киселици (виж рецептата по-горе)и се сгъва на две. Ръси се с ванилена захар. Поднася се на момента.