По това време на годината няма нищо по-вкусно от купа с узрели череши, които току-що сте измили на чешмата. Ще се убедите и, че в момента те са най-добрият избор за плодове, който може да направите. Даваме ви 6 доказателства:

Те са пълни с антиоксиданти

Черешите са мощен източник на антиоксиданти. Също имат силени противовъзпалително действие. Това означава, че ефективно забавят стареенето и се борят с хроничните заболявания - включително сърдечни такива, рак, болестта на Алцхаймер, диабет и затлъстяване.

Предпазват от диабет

Противовъзпалителното действие на черешите помага да поддържаме здраво тяло, а още по-добрата новина е, че макар и сладки, те имат много по-нисък гликемичен индекс в сравнение с други плодове. Това има двойна полза за организма – поддържат нивата на кръвната захар в  нормални граници, което действа като защита от диабет и в същото време са подходящи за диабетици, заради ниския си гликемичен индекс.

Снимка: istockphoto.com

Помагат за здрав и спокоен сън

Черешите са едни от малкото храни, които съдържат мелатонин – хормонът, който контролира цикъла сън-събуждане. Изследване сред мъже и жени, които страдат от безсъние, доказало, че приемането на 250 мл сок от череши сутрин, както и два часа преди сън, увеличава продължителността на съна с 1 час и 24 минути.

Облекчават болки при артрит

Няколко изследвания показват, че консумацията на череши помага на страдащи от остеоартрит за облекчаване на болката.

Помага за понижаване нивата на холестерола в организма

Пиенето на сок от череши може да помогне за понижаване на общия холестерол, включително и на "лошия" тип, известен като LDL. С всеки 1%, с който холестероът бива намален, това автоматично намалява риска от сърдечни заболявания с 2%.

Снимка: istockphoto.com

Подпомагат възстановяването след тренировка

Много професионални спортисти пият 100% сок от череши след тренировка и това не е никак случаен факт. Черешите ефективно облекчават болката и подпомагат възстановяването на мускулите след интезивни упражнения и тренировки.

 

Снимка: istockphoto.com