На всекиго се е случвало в даден период от живота си да преживее преломен момент, който да преобърне представите му за света, за живота му в настоящето и плановете му за бъдещето. Дали ще е любовна раздяла, или тежко сбогуване с близък човек, ние всички сме склонни трудно да се отърсим от преживяното и още по-трудно да продължим напред.

На 14-и септември, според църкoвния календар отбелязваме Въздвижение на Светия кръст Господен, известен още и като Кръстовден. В миналото този ден се е наричал още Кръстопътен и Честен. Кръстът символизира изборите, които правим в живота си. На този ден на кръст се пресичат денят и нощта, в центъра застава слънцето, а душата застава на кръстопътя си.

По стар обред всеки, който иска да промени живота си, трябва да използва силата на този ден. В миналото са заставали под вековно дърво, наричано честно дърво, и човекът му е разказвал за грешките, които е правил и за новия път, който иска да поеме. Днес ви предлагаме 5 златни съвета, които ще ви помогнат по-бързо и лесно да се освободите от миналото.

#1 Осъзнайте какъв ценен урок ви е дало миналото

Помислете си какво е позитивното послание към вас, което миналото ви изпраща. Няма спор, че всеки преживян момент се отразява по един или друг начин на нашето настояще, но това не означава, че ако то ни е направило нещастни, ние трябва да заровим глава в него. Напротив, трябва да осъзнаете, че всичко, което се е случило, е трябвало да се случи, и вашата задача е да разчетете урока, който миналото преживяване ви е дало. Ценен урок, който ще ви послужи и помогне в настоящето.

#2 Задайте си въпроса - същият човек ли сте като преди

Отговорете си на въпроса, доколко сте запазили същите положителни качества в себе си, които сте имали преди - душевност, черти от характера, вяра, интереси, мечти, желания, стремежи и т.н. В случай, че някоя мечта си е отишла или черта от характера ви се е пречупила, помислете дали е трябвало така да се случва. Освободете заровената в дупката на миналото глава, поемете свеж въздух и продължете да живеете в настоящето. Възродете себе си и това, което винаги ви е карало да мечтаете  – вътрешното ви желание да живот. Върнете си бляновете, върнете си всички онези духовни и изконни ценности, които са ви давали сила, вяра и стимул за постигане на най-смелите ви мечти.

#3 Помислете си какво може да загубите

Само си задайте въпроса какво може да загубите, когато се оставите на миналото, и какво – да спечелите, ако се отърсите от него. Отговорът и на двата въпроса е: МНОГО! Освен ценни уроци, от това, че сте заровили глава в миналото, друго няма да намерите, а най-малкото пък ще спечелите. За сметка на това обаче може да загубите много – и време, и приятели, и вяра и любов.

#4 Направете си равносметка

Попитайте се до каква степен научихте уроците от миналото, каква е житейската равносметка, която те ви помогнаха да направите. Не забравяйте, че разочарованията, болките, мъката, огорченията – всички негативни случки, преживявания и емоции в живота ни, са част от житейския път на всеки един човек, и че те се случват, за да осъзнаем, че е трябвало да преминем през тях, за да се окажем в един момент по-силни, по-мъдри и по-добри.

#5 Задайте си въпроса „Щастлив ли съм в настоящия момент?”

Ако отговорът на този въпрос е „Не”, със сигурност е назрял моментът, в който да спрете да гледате назад и да се обърнете напред. За да го направите, просто променете нещо в рутинното си ежедневие. Вкарайте в него нов лъч светлина, който да освети пътя ви в настоящето и погледа към бъдещето ви. Например запишете се на танци, конна езда, вижте се със стар приятел или направете нещо лудо, което винаги сте искали, а все сте отлагали. Бъдете смели, гледайте напред и не спирайте да преследвате своето щастие.