Приблизително 90% от жените по света имат целулит. "Портокаловата кожа" се причинява от натрупване на мастни резерви под кожата и е съвсем естествено нещо. Да, появяват се гънки по кожата и те най-често се открояват по гърдите и бедрата, но това не е нищо нередно с вас.

Дали причината е във високото съдържание на мазнини в организма ви, нездравословната диета, хормоналните промени, възрастта или генетиката – винаги това е просто част от природата ни. Вредните навици като пушене и прекомерно пиене също могат да повишат риска от тази "набраздена красота". Няма лек срещу появата на целулита, но има няколко неща, които може да направите, за да стои далеч от тялото ви.

1. Контрастен душ

Сменянето на водата от гореща към студена на няколко минутки помага на кръвоносните съдове да се свиват и да се разширяват. Така се увеличава циркулацията в онези участъци, които са най-застрашени от целулита. Добрата циркулация може да помогне и за изчистването на мазнините и токсините от тялото ви. Приключвайте контрастния душ с хладка вода, за да не стресирате организма си.

2. Масаж, но не на сухо

Масажът отново увеличава кръвообращението, но се постарайте да използвате масла или някакви овлажняващи средства - препоръчват се мазила, съдържащи ретинол. Правете го по 30 минути всеки ден, а ако имате вибриращ масажор ще ви е още по-лесно.

Тези, които нямат алергии към мед могат да си позволят нещо по-различно, което отнема по-малко от 10 минути. Покривате хубаво проблемните зони с мед и след това поставяте чисти и сухи ръцете си върху участъците с мед и ги отлепяте с резки движения. С всяко повтаряне на отлепянията ще ви става малко по-трудно и леко болезнено. До 5-10 минутки, медът по ръцете ви трябва да е станал бял и вече ще е време да се измиете и намажете с лосион за тяло. Друг вариант е кафето - то също има известни функции, които спомагат в борбата с целулита. Нищо не ви пречи да добавите малко смляно кафе към лосиона си за тяло и да го втриете, където се налага.

3. Правилен хранителен режим

Опитайте да приемате протеини, пълнозърнести храни и непреработени въглехидрати вместо захар и мазнини. Белтъчините ще ви помогнат да натрупате мускули, а въглехидратите и пълнозърнестите храни ще ви дадат енергия. Хубаво е да ограничите чипса, алкохола, колбасите и консервираните продукти до минимум.

Ябълковият оцет би могъл да е ваш помощник в комбинация с диетата, която ограничава мазнините и захарите. Пийте по един литър вода смесена с ябълков оцет на ден. Започнете с една чаша сутрин на гладно, после изпийте още една чаша 20 минути след като сте обядвали (тогава започва храносмилането). В следобедните часове изпийте още една чаша и нека последната да е 20 минутки след вечерята.

Снимка: istockphoto.com

4. Правете точните упражнения

Клековете ви помагат да развиете бедрените си мускули, което може да намали и мазнините в областта. Бягането също е добро, защото изпраща вибрации към краката и изгаря доста калории. Чудесна идея ще е да заложите на плуването, където тренировките не се усещат толкова тежки заради водата.

5. Целулитът не винаги изчезва с отслабването

Спазването на подходящата диета помага, но е важно да научим тялото си и да му помогнем да се справи с "портокаловата кожа". Не винаги тя изчезва заедно с килограмите и понякога се налага да я подпомогнем с горните съвети. Но от някъде се почва, за това в никакъв случай не се отказвайте от стремежа си към здравословна диета, която да свали ненужните килограми, но подходете внимателно, за да не си навредите здравословно.