От многото десерти, към които 4-годишният Мишо е изявявал особени предпочитания, специално място в личната му класация от любими сладкиши заема крем-карамелът. Нищо чудно, имайки предвид изисканата комбинация от специфичен мек и ненатрапчив вкус с фин карамелен аромат. Не е тайна, че крем-карамелът може да бъде пресътворяван в най-различни варианти. Ще ви разкрия четири, които с достойнство се нареждат сред фаворитите на малкия-голям лакомник. И не само! Да започнем с:
I вариант: Класически крем-карамел
... но (бързам да поясня) не на водна баня, а на... пара.
400 мл прясно мляко
4 яйца
4 с.л. кафява захар (за карамелизиране)
½ ч.ч. кафява захар (за млечно-яйчния сироп)
Най-напред карамелизираме захарта, като добре обливаме дъното и стените на съда, в който ще приготвим сладкиша. Оставяме да изстине. Във висок съд разбиваме захарта за сиропа, първоначално с яйцата, като постепенно добавяме млякото. Трябва да се получи благоуханна смес с дебел слой и трайна пяна. Изливаме я бавно върху изстиналата карамелизирана захар. Поставяме върху съд, пълен наполовина с вода, захлупваме и варим 40 минути. Така сварен, кремът се охлажда и е готов за консумация. За повече вкус и още по-завладяващ аромат, във всяка от порциите може да добавите по лъжичка вишнев сироп или ликьор.
II вариант: Крем-карамелен сладкиш
Към горното количество яйца, мляко и захар прибавяме по избор: бисквити, кроасан, домашна юфка, козунак или виенски кифлички. Технологията на приготвяне е идентична с тази при вариант I. Достатъчно е да си изберете един от споменатите продукти, да ги наредите плътно върху разтопената и все още топла захар и едва тогава да ги залеете със сиропа от мляко, захар и яйца. Стъпките, които следват, са същите от рецептата по-горе.