Алфахорес, или южноамерикански бисквити

Продукти:
1 ¾ чаши царевично нишесте
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 чаша масло
½ ч.ч. пудра захар
1-2 с.л. писко * или бренди
1 ч.л. ванилия
1 чаша дулсе де лече **
½ чаша кокосови стърготини

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете царевичното нишесте, брашното, бакпулвера и солта в купа и разбъркайте за кратко. Нарежете маслото на малки парченца и го добавете към сместа от брашно. Омесете с ръце до получаване на гладко тесто.

Добавете пудрата захар, ванилията и алкохолната напитка и разбъркайте с ръце, докато тестото придобие хомогенна и гладка консистенция. Добавете още 1-2 с.л. писко, ако тестото е твърде ронливо, за да се оформи по-лесно на топка. Сложете го в хладилника за 30 минути. Охладеното тесто разточете и го нарежете на кръгчета с диаметър около 5 см. Подредете ги върху тава, застлана с хартия за печене с леко разстояние между тях. Печете бисквитките 10-15 минути до златистокафяво. Извадете ги и ги оставете да се охладят, за да се стегнат. Намажете обилно бисквитките с дулсе де лече. Всяка покрийте с по още една бисквитка отгоре. Оваляйте краищата им с кокосовите стърготини.

* Писко – силна перуанска алкохолна напитка, която се приготвя от мускатово грозде. В превод от езика на индианското племе machupo означава "летяща птица"
** Дулсе де лече - консерва сладко от сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар. Можете да опитате и със сгущенка (кондензирано мляко), ако близо до вас има магазин с руски стоки :)

Снимка: httpblogs.food24.com