Алфахорес, или южноамерикански бисквити

Продукти:
1 ¾ чаши царевично нишесте
1 ч.ч. брашно
½ ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 чаша масло
½ ч.ч. пудра захар
1-2 с.л. писко * или бренди
1 ч.л. ванилия
1 чаша дулсе де лече **
½ чаша кокосови стърготини

Приготвяне:

Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете царевичното нишесте, брашното, бакпулвера и солта в купа и разбъркайте за кратко. Нарежете маслото на малки парченца и го добавете към сместа от брашно. Омесете с ръце до получаване на гладко тесто.

Добавете пудрата захар, ванилията и алкохолната напитка и разбъркайте с ръце, докато тестото придобие хомогенна и гладка консистенция. Добавете още 1-2 с.л. писко, ако тестото е твърде ронливо, за да се оформи по-лесно на топка. Сложете го в хладилника за 30 минути. Охладеното тесто разточете и го нарежете на кръгчета с диаметър около 5 см. Подредете ги върху тава, застлана с хартия за печене с леко разстояние между тях. Печете бисквитките 10-15 минути до златистокафяво. Извадете ги и ги оставете да се охладят, за да се стегнат. Намажете обилно бисквитките с дулсе де лече. Всяка покрийте с по още една бисквитка отгоре. Оваляйте краищата им с кокосовите стърготини.

* Писко – силна перуанска алкохолна напитка, която се приготвя от мускатово грозде. В превод от езика на индианското племе machupo означава "летяща птица"
** Дулсе де лече - консерва сладко от сварено на много бавен огън мляко с обилно количество захар. Можете да опитате и със сгущенка (кондензирано мляко), ако близо до вас има магазин с руски стоки :)

Снимка: httpblogs.food24.com

 

Бразилски мус с маракуя

Продукти за 4 порции:
8 плода маракуя
¼ чаша вода
1 с.л. желатин
2 с.л. ром или портокалов ликьор
1 с.л. захар
400 мл подсладено кондензирано мляко
2 чаши бита сметана
½ чаша счукани ядки макадамия
¾ чаша настъргани кокосови стърготини
пресни плодове за гарнитура

Приготвяне:

Разделете плодовете маракуя на две половини и оберете вътрешността, като я сложите в купа. Размачкайте с пръсти и поставете на слаб огън заедно с 1/4 чаша вода и желатин за ок. 2-3 минути, като разбърквате, докато сместа се втечни, а желатинът се разтвори, като внимавате да не кипне. Прецедете със ситна цедка и оставете в хладилник за 30 минути, като разбърквате от време на време. Отделете няколко семенца за украса.

След това към сместа добавете захарта и подсладеното кондензирано мляко. Разбийте сметаната в предварително изстудена купа до получаване на гладък крем. Изсипете 1/3 от него в подготвената смес от маракуя, мляко и захар. Разбъркайте до получаване на еднородна смес и добавете втората част от сметаната. Повторете и след като добавите третата. Сложете да престои в хладилника за 1 час. Украсете с отделените семенца маракуя. Поръсете с ядките и по желание гарнирайте с още пресни плодове.

Снимка: contactoconlodivino.blogspot.com