Ябълков мус

Продукти за 8 порции:

2 кг ябълки
250 мл ябълков сок
50 г захар
3 пакетчета ванилова захар
100 г сухар
2-3 с.л. масло
2 с.л.+1 ч.л. кафява захар
500 г квасена сметана

Приготвяне:

Обелете ябълките и след като отстраните семките, ги оформете на кубчета. Кипнете плодовете заедно с ябълковия сок, захарта и 1 пакетче ванилова захар. Захлупете съда и варете на умерен огън около 10 минути. Оставете да се охладят. Натрошете сухара на ситни трохи, като за целта го поставите в найлонова торбичка. Изпечете ги в горещо масло при непрекъснато бъркане. Добавете 2 с.л. кафява захар и охладете. Смесете сметаната с 2 пакетчета ванилова захар. Разпределете ябълковия компот в чаши. Върху него сложете на пластове маслените трохи и сметаната. Сложете в хладилника за 1 час. Преди сервиране поръсете с кафява захар.

Снимка: Thinkstock/ Guliver Photos

Байганети

Продукти за 6 порции:

2 яйца
2 с.л. захар
сол
150 мл бяло вино
150 г брашно
4 средно големи ябълки
4 с.л. лимонов сок
олио
пудра захар за поръсване

Приготвяне:

Разбийте яйцата със захарта, щипка сол и бялото вино. Добавете брашното, разбъркайте добре и оставете настрана 15 минути. Междувременно обелете ябълките и със специален уред отстранете средната семчеста част. Нарежете ябълките на филийки и ги напръскайте с лимонов сок. Загрейте олио във висока тенджера. Оваляйте плодовите пръстени в панировката и пържете до златисто. Отцедете ги върху кухненска хартия. Поднесете ги поръсени с пудра захар или ванилов крем.

Снимка: tasteofapple.com