Характерното за италианските сладки е хрупкавата наслада, която доставят , задължителното присъствие в тях на ядките и превъзподният аромат, с който пленяват сетивата.

Брути ма буони (грозни, но вкусни)

Продукти:
6 белтъка
1 ч.ч. лешници
1 ч.ч. бадеми
180 г захар
1 с.л. какао
1 с.л. брашно
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Запечете леко бадемите и лешниците във фурна на 170 градуса. След като ги извадите, ги увийте в кухненска кърпа и добре ги разтъркайте, за да се излющат люспичките им. Счукайте на едро всички ядки. Намалете фурната до 150 градуса и намазнете тавата за печене. Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта, какаото, брашното, като продължавате да разбивате до твърд сняг. Внимателно прибавете ядките. Със супена лъжица слагайте в тавата купички от сместа на разстояние 3 см една от друга. Печете около 30 минути, докато бисквитите се изсушат и втвърдят отгоре. Извадете ги да изстинат върху решетка.

Киакере (клюкарки)

Продукти:
4 ½ ч.ч. брашно
1 ч.л. суха мая
120 г разтопена краве масло
200 мл бяло вино
50 мл ром
2 с.л. захар
2 пакетчета ванилия
2 яйца
олио
пудра захар за поръсване

Приготвяне:
Пресейте брашното с маята. В купа смесете маслото, виното, рома, захарта, ванилията и разбитите на пяна яйца. Разбийте до получаване на хомогенна смес. Прибавете брашното, като в началото разбивате сместа с вилица. След като се посгъсти, я месете с ръка до получаването на меко и гладко лепкаво тесто. Покрийте купата и я сложете за половин час в хладилника. Разточете тестото на тънка кора, като от време на време ръсите по малко брашно, за да не се разкъса кората. С кръгъл къдрав нож за тестонарежете кората на ивици с широчина 2,5 см и дължина 15 см. В центъра на всяка направете надлъжен 5-сантиметров разрез и през него прекарайте от ругата страна единия край на ивицата. Изпържете засуканите ивицив силно загрятото олио и добре ги отцедете. Поръсете ги с пудра захар, още докато са топли. 

Амарети (горчиви)

Името им идва от бадемовия ликьор, който придава изключително нежна, фина и елегантна горчивина на курабийките.

Продукти:
340 г смлени бадеми
340 г пудра захар
4 белтъка
30 мл бадемов ликьор (амарето)
масло за намазване на тавата

Приготвяне:
Включете фурната на 170 градуса. Разбийте белтъците на твърдя пяна. Внимателно прибавете на няколко порции захарта и бадемите, изсипете ликьора и внимателно разбъркайте съставките до получаване на еднородно меко тесто. Леко намазнете тавата, покрийте я с хартия за печее. Със супена люжица оформете курабийки и ги подредете в тавата на разстояние 2,5 см една от друга. Печете ги около 15 минути, докато леко покафенеят.

lacucinaimperfetta.com

Пинолате (бисквити с кедрови ядки)

Продукти:
200 г кедрови ядки
85 г  попарени и обелени бадеми
85 г захар
½ с.л. настъргана лимонова кора
2 пакетчета ванилия
1 белтък, леко разбит с вилица

Приготвяне:
Включете фурната на 150 градуса. Разстелете равномерно кедровите ядки върху тавичк, покрита с хартия за печене. Сложете ги във фурната за 10 минути, докато придобият леко златист цвят. Докато изстиват, смелете в блендер бадемите, захарат и 50 г от кедровите ядки, за да получите еднородна смес с пясъчна текстура. Прехвърлете сместа в купа , прибавете лимоновата кора , ванилията, белтъка, разбъркайте и омесете не много твърдо тесто. Увийте го в опаковъчно фолио и го оставете за 30 минути в хладилника. Оформете от тестото топчета с големина на череша и ги оваляйте в останалите кедрови ядки. Подредете сладките на разстояние 2 см една от друга в тава, покрита с хартия за печене. Печете ги около 10 минути, докато леко покафенеят.

Изберете магазин

Разгледай онлайн нашите промоционални брошури

Цените са валидни за периода на акцията или до изчерпване на наличностите. Всички цени са в лева с включен ДДС.
Advertisement