Характерното за италианските сладки е хрупкавата наслада, която доставят , задължителното присъствие в тях на ядките и превъзподният аромат, с който пленяват сетивата.

Брути ма буони (грозни, но вкусни)

Продукти:
6 белтъка
1 ч.ч. лешници
1 ч.ч. бадеми
180 г захар
1 с.л. какао
1 с.л. брашно
1 пакетче ванилия

Приготвяне:
Запечете леко бадемите и лешниците във фурна на 170 градуса. След като ги извадите, ги увийте в кухненска кърпа и добре ги разтъркайте, за да се излющат люспичките им. Счукайте на едро всички ядки. Намалете фурната до 150 градуса и намазнете тавата за печене. Разбийте белтъците на пяна, прибавете захарта, какаото, брашното, като продължавате да разбивате до твърд сняг. Внимателно прибавете ядките. Със супена лъжица слагайте в тавата купички от сместа на разстояние 3 см една от друга. Печете около 30 минути, докато бисквитите се изсушат и втвърдят отгоре. Извадете ги да изстинат върху решетка.