Да правиш абсолютно нищо и да изгориш толкова калории, колкото ако ходиш 30 минути? Звучи като перфектния начин да стопиш излишните мазнини, нали? И не само звучи, а е реално, защото учени от британския университет в Лъфбъроу са доказали твърдението.

За целта британските изследователи тествали как реагира тялото на 14 мъже, като ги подложили на едночасово каране на колело и потапяне във вана, пълна с вода, загрята до 40 градуса. Естествено, карането на колело се оказало по-натоварващо и мъжете успели да изгорят повече калории, отколкото във ваната. Все пак от цялото упражнение има и добри новини за любителите на ваните – вземането на вана изгаря 130 калории, равни на същите, които бихте стопили, ако ходите половин час.Още важни изводи от изследването: пасивното затопляне (термин, с който се визира стоенето в гореща вана, без да правите нищо) може да помогне за намаляване на възпалителните процеси в организма. Идеята за пасивното затопляне като вид медицинско лечение е сравнително нова, но е изключително популярна във Финландия.
Изследване, публикувано в списание JAMA Internal Medicine през 2015 година, пък свързва друг вид пасивно затопляне – стоенето в сауна – с предотвратяването на сърдечно-съдовите заболявания.

Снимка: istockphoto.comИмайте предвид, че тестовете са правени с мъже. Напълно възможно е женското тяло да реагира по различен начин, но в крайна сметка фактите са си факти и те са повече от добри. Дори и вземането на вана да не измести разходката или тичането в парка, то със сигурност ще има много добри резултати за здравето ни.