Когато ягодите или прасковите престоят повечко в кухнята ви, в най-добрия случай можете да ги използвате за конфитюр или директно да отидат за компост. Историята на бананите е по-различна. Престоялите и потъмнели банани са неизменна част от някои рецепти. Благодарение на тях са създадени глазури, шейкове и различни видове торти.
Ето когато престоялите банани да бъдат благословия, а не беда.
Бананов сладолед под какаов дъжд
Нарежете замразени банани на кръгчета (около 2-3 см). Сложете ги в миксера и добавете ванилия и мляко (или просто една чаша вода). Миксирайте, докато получите кремообразна смес и вече имате своя сладолед. След това изсипете сладоледа в купа и пригответе „дъжда“. Той е още по-лесен, защото просто смесвате 1 супена лъжица кленов сироп с половин лъжица какао и вода. Напръскайте сладоледа и сте готови с десерта.
Съвет: Обелете и замразете бананите – все пак сладоледът ви трябва да е студен!
Овесени бананови бисквитки
Превърнете вашите потъмнели банани във вкусни бисквитки. Намачкайте ги, докато получите една чаша бананово пюре. Смесете пюрето с масло, захар, яйце, ванилия и разбъркайте. Добавете брашно, сода за хляб, царевично нишесте и малко канела. Поръсете с и омесете. Изпечете върху пергаментова хартия в загрята фурна на 250 градуса. Печенето е около 10–12 минути и зависи от дебелината на тестото, което сте сложили. Ето че бананите могат да са част и от бисквитено тесто!
Бананово смути с ягоди
Отново прибягваме до миксера. Нарежете 1-2 банана и добавете кокосово мляко или вода в него. Миксирайте и добавете сладолед (препоръчва се да е с йогурт вкус) и парченца ягоди. Разбъркайте пак, докато сместа не стане едноцветна. Препоръчваме ви да прибавите щипка сол и ванилия. Сипете във висока чаша и украсете с кокосови стърготини – банановото смути е готово.
Бананов пълнеж за чийзкейк
Направете пюре от 3-4 зрели банана и го добавете към крема сиренето. Този пълнеж ще се комбинира успешно с почти всеки чийзкейк. Вижте и традиционната рецепта за бананов.
Здравословен бананов крем
Този крем е 100% натурално сладък или поне ви препоръчваме да го направите такъв. Нарежете 2-3 банана в купа. Овкусете с малко ванилия и кокосово масло. За да е още по-бананово, добавете и малко бананов чипс в млякото и миксирайте всичко. Ще се изненадате от вкуса на крема, който разчита основно на сладостта от узрелите банани.
Бананова овесена каша
Бавно, но пък вкусно и лесно! Сгответе си овесена каша за сутринта, докато спите. Смесете презрелите банани с овесените ядки и сложете канела за аромат. Сипете 2 чаши мляко и 4 чаши вода в съда. Можете да оставите да се готви на бавен огън няколко часа. Ако я готвите вечерта, сутринта ще имате готова закуска.
Класически млечен шейк с банани
Сложете обелените банани във фризера, като внимавате да не се докосват един до друг. Когато замръзнат, ги извадете и просто миксирайте с лед (а може и със сладолед), мляко и ванилия. Готови сте, а сега ето и един не толкова класически шейк.
Панирани банани с мед
Приготвяте си тесто за паниране от брашно, белтък, малко зехтин и го разредете с вода. Разрежете 4-5 банана, всеки на четири и ги овалвате в тестото. Пържите до златисто и при вадене ги поставяте върху салфетка, за да попие излишната мазнина. Бананите се поливат с меден сос и се поръсват с пудра захар.
Печени банани
Бананите се обелват, разполовяват се по дължина и се подрежат в намаслена тава. Поръсвате ги със захар и канела и заливате с прясно мляко. Поставете отгоре начупени парченца масло, за да е по-вкусно. Печете около 20 минути в загрята фурна.
Бананово кисело мляко с ядки
Нарязвате банани на малки парчета и вземате малко сушени кайсии. Залейте със 600 мл кисело мляко. Натрошете и маслени бисквити в друга купа и добавете печени лешници с мед. Направете порции от сместа с киселото мляко и ги посипете с бисквитите, лешниците и меда.