Често сте чували: “Не поглеждай назад, продължавай напред!”. Но какво означава съветът и важен ли е за успеха в живота? Отговорите идват от д-р Хенри Клауд, клиничен психолог и автор на книгата за самопомощ “Never Go Back: 10 Things You'll Never Do Again”. Насоките ще ви помогнат да продължите пътя си по един нов начин, без да повтаряте непрекъснато едни и същи грешки с болезнен край… Запомнете, успешните хора никога:

Не се връщат към нещо “счупено”

Било бивша работа или (приключила за добро) интимна връзка от миналото – никога не трябва да се връщаме към нещо и да очакваме различни резултати от него, без самото то да се е променило.

Не правят неща, в които не са себе си

За всичко, което правим, трябва да се запитаме: "Защо го правя това? Подходящо ли е за мен? Намирам ли смисъл в него? Има ли потенциал?". Ако отговорът на повечето въпроси е “НЕ”, по-добре намерете нещо друго за вършене в живота, защото нямате добра причина да продължавате с това.

Не се опитват да променят друг

Когато осъзнаете, че не можете да накарате на сила някой да свърши нещо, по-добре го оставете сам да изпита последствията върху гърба си. По този начин дори самите вие можете да се почувствате свободни.

Не вярват, че могат да угодят на всички

След като разберете, че е напълно невъзможно да угодите на всички, можете да започнете да живеете по-целенасочено, като се опитвате да го направите само за правилните хора в живота си.

Не избират краткосрочния комфорт пред дългосрочната цел

Веднъж щом човек разбере, че дадено желание би струва прекалено болезнени усилия във времето, той не обръща особено внимание на тази неприятност, защото стъпката ще му донесе дългосрочни ползи. 

Не вярват, че винаги всичко е перфектно

Понякога нещата изглежда прекалено хубави, за да са истина. Понякога светът изглежда несъвършен, дори непоносим. Всичко е временно. Няма някой или нещо на този свят без недостатък, така че ако периодът е лош, по-добре натиснете пауза и изчакайте да отшуми.

Не губят цялата картина

Човек се чувства емоционално и се представя по-добре в живота, когато може да види голямата картина на нещата. За успешните хора нито едно събитие не е отделено от цялата история. Победителите никога не забравят златното правило – важен е всеки един ден до тук.

Не се питат защо са в тази ситуация

Една от най-големите разлики между успешните хора и останалите е, че независимо дали става въпрос за интимни или бизнес отношенията, първите винаги се питат “Каква роля играят в тази ситуация?”, без непременно и единствено да се виждат като жертва на обстоятелствата (дори когато обективно са такива).

Не забравят, че вътрешния живот определя външния успех

Добрият живот често няма общо с външни обстоятелства, които ни се случват. Ние сме щастливи и радостни най-вече от това, което се случва вътре в нас, а повечето научни изследвания потвърждава това. Нашият вътрешен космос до голяма степен допринася за продуктивността ни и благата във външния свят.