Второто издание на ZONA CULTURA fest, известен с характерните за него съвременна култура и изкуство, е платформа за прожекции, концерти, инсталации, пърформанси, изложби, аудио разходки, уъркшопове, танцови спектакли и литературни четения. Проектите на авторите са съобразени специално с предназначените за тях пространства в бившата индустриална зона на ул. "Константин Стоилов" 2, в София. От 6 и 16 юни ще имате възможността да ги видите. 

Началото на фестивала ще бъде с откриване на изложба и инсталации на няколко съвременни български артисти, сред които: Викенти Комитски (носител на наградата за съвременно изкуство БАЗА, който ще се включи с инсталацията "Time Capsule", творба, създадена специално за участието му); Вито Валентинов, артист превръщаш по необичаен начин ежедневието в изкуство; операторът и фотограф Александър Станишев, който ще направи своята дебютна фотоизложба; художникът Мина Минов; скулпторът Златин Орлов и пърформанс артистът Калина Терзиева.

Специално събитие от фестивала ще бъде изрисуването на трамвайни мотриси в Трамвайното депо на ул. Клокоткница. На 10 юни от 13 часа, ще дойде ред на Good Guy Boris, създателят на една от най-влиятелните платформи за лайфстайл и графити култура - The Grifters, който ще твори на място. Неговият интерес към социологията и криминалистиката го отвежда в дълбокия престъпен ъндърграуд, сред улични мошеници, наркозависими и графити артисти.

В  създаденото от него издание той публикува провокативни фото и видео материали и архивите, събирани през последните десет години. Платформата бързо придобива известност, а Good Guy Boris започва да живее и работи в Париж. Там работи по мултимедиен проект, който да забавлява и образова младите хора, а Борис наскоро излежава близо половин година в най-големия френски затвор, по обвинение във вандализъм и конспирация. Артистът идва обратно в България, специално за участието си в Zona Cultura фест.

Още един акцент в програмата е танцовалното участие на Станислав Генадиев и Виолета Витанова (Re)Flexible на 10 юни, предвиден за 19 ч. Танцьори и хореографи познати от работата си с Иван Добчев, Маргарита Младенова, както и със големи имена от европейският съвременен танц. През 2013 г. печелят и първия "Икар за съвременен танц и пърформанс" за хореографията на "Мишеловката" в "Хамлет" с режисьор Явор Гърдев. В новият си проект хореографите ще представят връзките между езика на танца и движението и индустриалното, несценично пространство на Зоната.

Също така входът е свободен за прожекциите на пролетния и летния сезон на международната платформа за късометражно кино Future Shorts. Най-новите късометражни филми от цял свят ще бъдат представени на 10, 11, 13 и 14 юни. Специалната прожекция на Future Shorts на 16 юни ще бъде на проекта на Compotte Collective "Щрих и стих".

В програмата са включени още аудио-разходка "Срещи с времето" на режисьорката Ида Даниел, нойз-пърформанс "Де-КодХ", литературно четене на авторите на поредицата "Нова поезия и проза", уъркшоп по саунддизайн и фоулей техники с Мартин Луканов. Заключителното събитие на 16 юни ще бъде концертът на българската ню-джаз група The Bedlam club.

Надяваме се да сме ви вдъхновили. 

 

Пълната програма, както и карта на локацията, на която ще се проведе фестивала може да откриете сред прикачените файлове, а подробна информация за участниците и фестивала на адрес zonacultura.eu.