Диетата за болни с глаукома включва яйца, млечни и растителни продукти. Признати източници на бета-каротини, полезни за зрението са морковите, боровинките, тиквите, райските ябълки. Вкусна салата може да се приготви от настъргани моркови с няколко скилидки чесън и майонеза. Добре е да се консумират банани, червен лук, червено цвекло, цитрусови, праскови и кайсии.

Витамини от групата В, необходими за растежа на клетките за поддържане на зрителния нерв, се съдържат в покълнало жито, орехи, грах, фасул, овесени трици, пълнозърнести продукти, месо и риба.

Витамин С осигурява еластичност на кръвоносните съдове, особено на капилярите. Дините са особено полезни при хора с глаукома и заради диуретичното действие. 

Витамин Е, който се съдържа в растителните масла - зехтин, ленено масло, морската риба, пилешко месо, забавя окислителните процеси в ретината и зрителния нерв и задържа развитието и на катаракта. 

Препоръки към болните с глаукома

Да се ограничи приема на течности до 1,5 л дневно.

Да заместят кофеиновото кафе с кафе от цикория. 

Да изключат от менюто си консервите.

Да ограничат употребата на сол. 

Да избягват вълненията и стресовите състояния.

Да се наспиват не по-малко от 8 часа.

Противопоказани са пушенето и алкохолът.

Да се избягва тежък физически труд, свързан с вдигане на тежести, сечене на дърва, работа с наведена глава надолу - градинарство, ръчно пране.

Да се гледа телевизия в осветена стая.

Забранява се:

- Къпането с гореща вода и ползване на сауна.
- Престой в тъмни помещения, защото зеницата се разширява максимално и може да предизвика повишаване на вътреочното налягане.

Полезно е:
- Четене и работа на близко разстояние, защото зеницата тогава се свива и благотворно влияе на вътреочното налягане.

Колебания във вътреочното налягане с тенденция към повишаване се наблюдава през студените сезони. Не се препоръчват хладни водни процедури и престой навън при много ниски температури.

Срещу силното слънце е необходимо да се ползват защитни очила със зелени стъкла. 

Към лечението, назначено от офталмолог, може да се добави

билков чай от невен (Calendula officinalis)
3 чаени лъжички цветове невен са заливат с 500 мл вряща вода. Престоява 2 часа, прецежда се и се пие по 150 мл 3-4 пъти дневно на гладно.