За трета поредна година „Сдружение на жените мотористи eмпауърд България“ (Lady Bikers MPowered Bulgaria) ще проведе Национална кампания „Заедно срещу рака на гърдата“. Събитието ще се състои в град Пловдив, Гребна база, от 10.00 ч. до 16.00 ч. на 16 октомври 2021 година.

В рамките на събитието всички дами ще имат възможност да си направят безплатен профилактичен преглед с мамографски апарат и консултация с мамолог с богат опит в ранния скрининг.

Прегледите ще се извършват в мобилен медицински кабинет от д-р Никола Ганашев от МБАЛ Хасково и ще се консултират от проф. Мария Малинова от МБАЛ „Св. Мина“, Пловдив.С благотворителен базар мотористките ще събират средства за закупуване на мобилен ехограф, който ще бъде оборудван Мобилният медицински консултативен кабинет на сдружение „Widows Sons” България. Кабинетът и услугите на специалистите, ангажирани с дейността на двете сдружения, се ползват безплатно от пострадали при пътни инциденти и хора в крайна нужда.

„Най-сигурното предпазно средство срещу рак на гърдата е профилактиката! Като женска организация ние Жените мотористи продължаваме да работим за повишаване на информираността относно проблемите на жените, включително рака на гърдата.“ Това коментира Лилия Осойска, председател на сдружението на Жените мотористи.


В световен мащаб, включително и в България, ракът на млечната жлеза е най-чест диагностицираният животозастрашаващ рак при жените, като представлява 25% от всички злокачествени заболявания и е на второ място сред причините за смъртност от тях. Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа от това заболяване. Близо 1200 българки всяка година умират от рак на млечната жлеза, а 3500 заболяват от него. Всяка година заболеваемостта от рак на гърдата се увеличава с 2%, което е сериозен показател.