Ужасно и нездравословно чувство е завистта. С една дума - болест. Противна и разрушителна, но тя е чувство, срещу което никой човек не е застрахован. Това, за което завиждаме, е същото което можем сами да създадем, да постигнем, да притежаваме, но не сме го постигнали поради някакви причини. Франсис Уилкс в книгата "Интелигентните емоции” припомня, че

латинската дума за завист invidia има смисъл на зло,

а в християнската религия е описана като най-смъртоносния от седемте смъртни гряха, заради способността да разяжда. Той пише още: "Завистта включва и елементи на гняв, алчност, омраза, негодувание, самота, депресия. Човек в лапите на завистта се чувства пренебрегнат и смята, че живота е крайно несправедлив. Той роптае срещу този, на когото завижда, и често се случва истински да го намрази. Да си представя, как човек губи това, за което му е завиждал."

Който кипи в завистта, понякога разрушава не само себе си, но и обекта на завистта

Сещам се за вица, в който Нане не сака да е добре, а - Вуте да е зле. Резултатът е лесно предсказуем - тези отношения са обречени да бъдат съсипани.

Техники за прикриване на завистта

- Човек се справя със собствената завист, като я прехвърля на други, т.е провокира ги. Прави така, че събужда тяхната завист.

- Омаловажава постиженията на другите, за да не завижда.

- Играе ролята на самохулещ се човек, който се подценява, за да се защити от завистта на другите.

Завистта може да се трансформира чрез съзнателна работа върху себе си

Франсис Уилкс твърди, че голяма част от нея може да изчезне, ако човек признае пред себе си, макар с мъка и срам, че завижда на конкретен обект.

За целта опишете:

1. Какво изпитвате, когато се разяждате от завист?

2. Кое предизвиква това чувство?

3. Какви други чувства изпитвате? Не забравяйте, че самото назоваване ги прави по-малко болезнени.

4. Ако в момента изпитвате завист, към кого е насочена тя?

5. Какви техники използвате за да прикривате завистта си? Какъв сте - омаловажаващ, самохулител, провокатор?

6. В какви ситуации прилагате тези техники?

Разбира се не може да се внесат промени, без да се нарушат съществуващите досега взаимоотношения, но пък има шанс човек да бъде това, което иска и то без да завижда. Психоаналитиците внасят оптимизъм, че когато завистта се признае и се поработи върху нея може да доведе до изпълнение на най-съкровените ни желания.