Сигурно знаете, че средно жените живеят по-дълго от мъжете. Всъщност 57% от всички хора на възраст над 65 години са жени, както и 67% от хората над 85-годишна възраст. Продължителността на живота за жените е около 7 години по-дълга от тази на мъжете в целия свят - не само в България.

E, защо мъжете умират по-рано от жените? Има много причини, поради които жените имат предимство пред мъжете по отношение на продължителността на живота. Сред най-важните, посочени от учени на Харвардския университет, са следните седем фактора:

Мъжете са склонни да поемат по-големи рискове

Част от причините изглежда мога да бъдат определени като "биологична съдба". Фронталният лоб на мозъка - частта, която контролира преценката и отчитането на последствията от дадено действие - се развива по-бавно при момчетата и младежите, отколкото при представителките на слабия пол. Това вероятно допринася за факта, че далеч повече момчета и мъже умират при злополуки или поради насилие, отколкото момичета и жени. Примерите включват колоездене, шофиране в нетрезво състояние и убийства. Тази склонност към липса на преценка и съобразяване с последиците може също да допринесе за пагубните решения в начина на живот сред младите мъже - като пушенето или злоупотребата с алкохол.

Мъжете имат по-опасни професии

Мъжете значително превъзхождат жените в упражняването на някои от най-рисковите професии - включително военни действия, гасене на пожари и работа на строителни площадки.

Мъжете по-често умират от сърдечни заболявания и в по-млада възраст

Всъщност за мъжете съществува 50 процента по-голяма вероятност от жените да умрат от сърдечни заболявания. Фактът, че мъжете имат по-ниски нива на естроген от жените, може да е част от причините за това. Но могат да допринесат и медицинските рискове, като недобре лекувано високо кръвно налягане или неблагоприятни нива на холестерол в организма.

Мъжете като цяло са по-големи от жените

При много други видове физически по-големите животни са склонни да умират по-млади от по-малките - кучетата, например. Въпреки че степента на този ефект е неустановена при хората, вероятно има влияние върху дълголетието на мъжете, които физически традиционно са по-големи от жените.

Мъжете се самоубиват по-често от жените

Това е вярно, въпреки факта, че депресията се счита за по-често срещано психично разстройство при жените, а дамите дори правят повече опити за самоубийство - но не с фатален край. Някои специалисти приписват това на склонността на мъжете да избягват грижата за психичното си здраве при депресия и културните стереотипи, които възпират мъжете да потърсят помощ при психични заболявания.

Мъжете са по-малко социални

Поради не напълно изяснени причини, хората с по-малко и по-слаби социални връзки (включително мъжете) са свързани с по-висока смъртност.

Мъжете избягват посещенията при лекар

Според Агенцията за изследвания и качество на здравеопазването в САЩ мъжете са много по-склонни да пропускат профилактичните прегледи. В сравнение с жените, за мъжете е далеч по-малко вероятно да са посещавали какъвто и да е лекарски кабинет през предходната година.