.

 
ladyzone.bg
18+
Вие трябва да сте поне на 18 години!
Достъпът до тази статия за лица под 18 год. е строго забранен.

Въведете нова парола!

В случай, че имате проблеми с регистрацията или с достъпа до вашия профил може да се свържете с нас на имейл webdesign@btv.bg. Ще се раздваме да ви помогнем.

Невалиден имейл!

За по-добра защита на вашите данни е необходим валиден имейл адрес. На въведения имейл ще получите линк за потвърждение.

Жените в България живеят средно със 7 години по-дълго от мъжете

Евгений Милов | преди 11 седмици
българки
Снимка: iStock
Средната продължителност на живота на българките е 78,4 години, докато за мъжете цифрата спада на 71,4 години

Точно седем години е разликата в средната продължителност на живота между жените и мъжете в България, сочат данни на Евростат за периода 2017-2018 г.

Средната продължителност на живота на жените у нас е 78,4 години, докато за мъжете цифрата спада на 71,4 години.

България попада сред страните с най-ниска продължителност на живота в Европейския съюз, редом с Латвия, като населението ни живее средно 74,8 години.

Евростат
Снимка: Евростат

Средната продължителност на живота на гражданите на ЕС е била 80,9 години.

Продължителността на живота в Европейския съюз достига 83,5 години при жените и 78,3 години при мъжете - или разлика от 5,2 години.

Във всички държави-членки на ЕС продължителността на живота е по-висока при жените, отколкото за мъжете, въпреки че разликата се различава значително в страните. 

Най-големите разлики между половете се наблюдават в Латвия (9,9 години), Литва (9,8 години) и Естония (8,8 години), а най-малките разлики - в Швеция (3,3 години) и Холандия (3,2 години).

Сред причините мъжете да живеят по-кратко от жените са, че поемат по-големи рискове в живота, практикуват по-опасни професии, по-често биват покосявани от инфаркт в младежка възраст, не са толкова социални, по-често се самоубиват и пренебрегват посещенията при лекар. Повече вижте тук:

Защо мъжете умират по-рано от жените7 години е разликата в продължителността на живота при жените и мъжете
Коментар:
Изпрати
коментари: 0
  • Първо най-новите
  • Първо най-старите
Как ви действа есента?