Существуват много теории защо комарите ухапват някои хора, а други не. В морето от хипотези има един факт, който е сигурен – генетиката и химията на тялото са ключовите точки за разбиране на тази мистерия. Според статистиката 1 на всеки 10 човека е особено привлекателен за комарите. От тях ли сте? 

„Микробен подпис”
Всеизвестен факт е, че комарите, които хапят, са женските. За да отгледат своето потомство, те имат нужда от кръв на бозайници. Мъжките комари се хранят предимно с растителна храна. Женските комари имат способността да направят добър избор, и като всички майки те искат само най-доброто за своето бъдещо поколение. Всеки човек има свой уникален аромат. Източникът на този аромат са над 100 трилиона микроби, които живеят в организма ни и предопределят т.нар. „микробен подпис”. Тези микроорганизми са неразделна част от нашата имунна система. Комарите прекрасно знаят кой аромат е най-добрият за тях. Те могат да го усетят от разстояние 30 метра. Ето защо дори да се къпете често, не може да премахнете този аромат от себе си.

Кръвна група и здраве
Комарите имат предпочитания към хора от кръвна група 0 два пъти повече, отколкото от кръвна група А. Това означава, че кръвната ви група е индивидуалната „покана”, която отправяте към насекомите, дори без да го искате. Ако се радвате на добро здраве, вие също сте предпочитана вечеря на хапещите насекоми. Те могат да разберат, ако имате някакво заболяване, което е увредило кръвта ви, и няма да ви доближат, ако е така.

Спорт и храни
Млечната киселина, която се отделя по-интензивно от човешкото тяло, когато то е активно (при спорт), е особено привлекателна за комарите. Определени продукти, като сирене, соя, кисело мляко, мариновани плодове, в комбинация с физическата активност увеличават отделянето на млечна киселина. Това особено много привлича жужащите и хапещи кръвопийци.

Какви предпазни мерки да вземете:

Да се направите непривлекателни за комарите е трудно и почти невъзможно. Все пак е напълно реално да вземете някои предпазни мерки:

- покривайте с дрехи по-голяма част от кожата си
- не излизайте навън, когато влажността е повишена, това е времето, в което комарите са особено активни
- избягвайте да се разхождате около реки и блата, които са с висока концентрация на такива насекоми
- поставете мрежи/комарници на прозорците си
- използвайте защитни кремове и спрейове против насекоми
- нанасяйте етерични масла на кожата си
- вкъщи използвайте електрически машинки, които отблъскват комарите
- налепете антикомарни лепенки около леглото си, а когато сте навън – на чантата или други места