Малките момчета по-често имат нощно напикаване, в сравнение с момичетата на същата възраст – в 70% от случаите. Важно е дали детето се подмокря в леглото всяка вечер или само понякога, когато е изпило повече течности преди лягане и е било превъзбудено. За патология се счита редовно напикаване след 4 годишна възраст. Обикновено причината е в незрялост на нервната система (често наследствено), при което детето трудно долавя сигналите за пълен пикочен мехур, особено във фазата на дълбокия сън. Вторично нощно напикаване се получава и при стресови ситуации от различно естество, захарен и безвкусен диабет или инфекции на пикочните пътища.

За да се развият рефлексите, свързани с волевото изпразване на пикочния мехур, към 1 годинка и след това майките трябва да долавят моментите, когато на детето му се пикае и внимателно го подканват като го поставят на гърнето. Именно този волев навик съзрява окончателно към четиригодишна възраст.

Нощното напикаване е една от най-често срещаните детски неврози

Това бикновено са нервни деца и уплахата при тях е една от основните причини за напикаването, дори и родителите да не знаят за нея. По същата причина и по-големи деца в училище почват да се напикават от стрес. Ако детето гони петата година и все още се напикава през нощта, наложително е да се направи консултация с лекар: педиатър, детски уролог, нефролог или психиатър. Родителите трябва да станат по-внимателни и да изключат заканите и наказанията сутрин. Може да се опитат да дават награда за "сухите вечери".

Продължава с лечение в зависимост от причината>>>