Канелата е сред най-широко употребяваните подправки, поръсена в или върху мляко с ориз, грис халва, овесена каша, тиква, капучино и греяно вино. Канелата е свързана с многобройни здравословни претенции – понижава кръвното налягане, противовъзпалителни и антибактериални свойства, регулира нивата на кръвната захар и холестерола. Една лъжица канела, размесена с една лъжица мед на ден облекчава оплакванията при артрит. Канелата, която ние познаваме е оригиналната цейлонска канела, но масово използваната канела в САЩ и Канада е касия канела.

Цейлонска канела

Кората й е по-гладка и светло кафява на цвят. Външеният й вид много наподобява пура с многослона и крехка структура. Има съвсем леко сладък вкус. Цейлонската канела има по-високи здравословни ползи. Въпреки че тази вкусна подправка е позната от древността, с лечебна цел се наложи през последните години. Редовната употреба на канела по една чаена лъжичка на ден може да намали нивото на "лошия" холестерол; да подобри паметта; да облекчи оплакванията при хроничен цистит. Препоръчва се на хора със захарен диабет тип 2 заради съставки, които подобряват способността на клетките да използват глюкозата, като отделят по-малко инсулин.

Касия канела

Тя е с тъмнокафяв кестенов цвят и с грапава кора. Канелената пръчка е куха и твърда. Има много сладък, пикантен вкус. Именно касия канелата има високо съдържание кумарин, който е умерено токсичен за черния дроб. Повечето хора не са изложени на риск от малкото количество, което консумират, но по-силно чувствителни индивиди, когато консумират много канела, могат да бъдат изложени на риск от увреждане на черния дроб. По тази причина европейските власти ограничават количествата касия, влагана в хранителните продукти, в тютюна и алкохолните изделия.

За любителите на канелата е добре да знаят, че се препоръчва консумация на канела не повече от една чаена лъжичка на ден. Особено, когато се използва с лечебна цел.