Шотландският парламент одобри законопроект всички жени да получават свободно и безплатно санитарни продукти, в това число дамски превръзки и тампони, предаде Reuters. Предложението е минало през първия етап за одобрение в парламента със 112 гласа „За“, нито един "Против" и един "Въздържал се". На втория етап членовете на делегирания шотландски парламент могат и да предложат изменения.

Вносителка на законопроекта е Моника Ленън. По време на дебата тя заяви, че ако бъде приет, това ще е "истински сигнал към хората в Шотландия за това колко сериозно парламентът приема равенството между половете."

Така наречения „данък тампон“ се превърна в политически спор за британците. Правителството на бившия премиер Дейвид Камерън заяви, че иска да сложи край на т.нар. „данък тампон“, но че ръцете му били вързани заради мерките от Европейския съюз, които определяли данъчни ставки за определени продукти. Санитарните продукти в Обединеното кралство в момента се облагат с данък 5%.

Kолежката на Моника Ленън в парламента Алисън Джонстоун попита: „Защо през 2020 г. тоалетната хартия се разглежда като необходимост, но продуктите за месечния цикъл не?" Тя определи това като финансово наказание срещу жените за нещо, което е тяхна естествена функция.

През 2018 г. Шотландия стана първата държава в света, която предоставя безплатни санитарни продукти в училища, колежи и университети. Правителството обяви, че ще свали данъка през 2016 г., но това все още не се е случило.